.
صحت بتای تاریخی
نکته مهم در بررسی بتا ، تعیین رابطه بتای تاریخی و آتی است. بلوم ولیوی[۱]( ۱۹۸۹ ) اولین آزمون جامع را پیرامون رابطه بین بتاها در طول زمان انجام دادند. بلوم بتاها را با بهره گرفتن از رگرسیون سریهای زمانی ، بطور ماهانه برای یک دوره هفت ساله غیر همپوشان محاسبه نمود . وی بتاها را برای پرتفویهای یک سهمی ، دو سهمی ، چهار سهمی و به همین ترتیب تا پرتفوی پنجاه سهمی محاسبه نمود و برای هر پرتفوی ، شدت همبستگی بتاها را از دورهای به دوره دیگر ، مورد آزمون قرار داد . وی نتیجه گرفت بتاها در پرتفویهای کوچک ، در بر گیرنده ، اطلاعات بسیار کمتری از بتاهای آتی سهام می باشند.
بطور کلی می توان نتیجه گیری نمود از آنجا که بتای پرتفوی با خطای کمتری محاسبه می شود و بتای پرتفوی ، کمتر از بتاهای سهام تغییر می نماید، لذا قدرت پیش بینی بتای تاریخی پرتفوی ، نسبت به بتای تاریخی سهام بهتر است(راعی، ۱۳۸۳).
۲-۷- بتای اساسی[۲]
چنانچه ذکر شد بتا مقیاسی از ریسک است که از ارتباط بین بازدهی سهام و بازدهی بازار ناشی می شود . با این حال ، ریسک یک شرکت باید توسط ترکیب تعدادی از متغیرهای اساسی و ویژگیهای بازار سهام شرکت، تعیین گردد(راعی،۱۳۸۳).
از تلاشهای اولیه به منظور تعیین بتا از طریق متغیرهای اساسی شرکت ، می توان به کارهای بیور، کنتر و شولز[۳] اشاره کرد. آنها ارتباط بین هفت متغیر اساسی شرکت را با بتای سهام شرکت بررسی کردند. هفت متغیری که آنها بررسی نمودند ، عبارت بودند از:
نسبت پرداخت سود نقدی ( سود نقدی تقسیم بر عایدی هر سهم )
رشد داراییها ( تغییر سالیانه در کل داراییها )
نسبت اهرم ( ارزش اوراق دارای مزایای خاص بر کل داراییها)
نسبت جاری ( داراییهای جاری تقسیم بر بدهیهای جاری )
اندازه داراییهای شرکت ( کل داراییها )
انحراف معیار
بتای حسابداری (بتایی که از طریق تخمین رگرسیون سریهای زمانی بر عایدات شرکت بدست می آید و اغلب بتای عایدات نامیده می شود)
بررسی این متغیر ها نشان می دهد که:
رابطه بین نسبت پرداخت سود نقدی و بتا به خاطر یکی از شرایط زیر وجود دارد الف ) نسبت پرداخت ( سود تقسیمی ) بیشتر ، بیانگر اطمینان مدیریت از سطح عایدات آتی شرکت منفی است.
ب) سود تقسیمی ، ریسک کمتری را نسبت به منفعت سرمایه[۴] دارد ، از اینرو شرکتی که عایداتش را بیشتر بصورت سود تقسیمی پرداخت مینماید ، دارای ریسک کمتری است.
بنظر می رسد میزان رشد دارایی ، با بتا رابطه مثبت داشته باشد . چنین بنظر می رسد که شرکتهایی که از رشد دارایی بیشتری برخوردارند، ریسک بیشتری را نسبت به شرکتهای دارای رشد کمتر داشته باشند.
نسبت اهرم ، تغییرپذیری جریان عایدات شرکتها را افزایش می دهد، از اینرو ریسک و بتا را افزایش خواهد داد.
انتظار می رود که شرکتی با درجه نقدینگی بالا ، ریسک کمتری را نسبت به شرکتی با درجه نفدینگی پایین داشته باشد : لذا نقدینگی با بتا رابطه منفی دارد.
به نظر می رسد اغلب شرکتهای بزرگ ، ریسک کمتری را نسبت به شرکتهای کوچک داشته باشند که علت آن بیشتر بخاطر دسترسی راحتتر آنها به بازارهای سرمایه است . لذا آنها بتای کمتری خواهند داشت .
در نهایت اینکه ، هرچقدر جریان عایدات شرکت متغیرتر بوده و بیشتر مرتبط با بازار باشد بتای آن بیشتر خواهد بود. ( بریلی و استیوارت ۲۰۰۴) .
نکته مهم دیگر در تخمین هرچه بهتر بتا ، ادغام اثرات متغیرهای اساسی با بتای سهام است . معمولا این عمل از طریق مرتبط نمودن بتا به چندین متغیر اساسی ، از طریق رگرسیون چند گانه صورت میپذیرد . در این حالت باید معادله ای به شکل زیر بر آورد شود.
yi = β۰ + β۱x1 + β۲ x2+…..+ βn xn+ε n
که xi ها یکی ازn متغیر ( اساسی ) فرضی می باشند که بتا را تحت تاثیر قرار می دهند .
[۱]- Blood & Livey
[۲]-Fundamental Beta
[۳]-Bioure,Kenter & Scholse
[۴]- Capital Gain
سوالات یا اهداف پایان نامه :
پرسش تحقیق
مطالعات اولیه و بررسی متون نظری موجود و مطالب ارائه شده در قسمت تشریح و بیان مسئله سؤالات متعددی را به ذهن متبادر می کند. در تحقیق حاضر به دنبال پاسخ به پرسش های زیر به عنوان سؤالات اصلی این تحقیق هستیم:
۱- بین ریسک اعتباری و ریسک سود تعهدی چه رابطه ای وجود دارد؟
۲- بین ریسک اعتباری و ریسک سود نقدی چه رابطه ای وجود دارد؟
۱-۵- اهداف تحقیق
۱-۵-۱- اهدف علمی تحقیق
اولین کاربرد هر تحقیق جنبه نظری و توسعه رشته مورد تحقیق می باشد که زمینه لازم را برای توسعه تئوری های آن رشته و حرکت به سمت سیستم های سازگارتر و کاراتر را مهیا می سازد. هدف کلی این تحقیق بررسی رابطه بین ریسک اعتباری و ریسک اجزای سود (نقدی و تعهدی) در بانکهای ایرانی می باشد. جهت دستیابی به این هدف کلی، آن را به اهداف جزئی ذیل تفکیک و در طول انجام تحقیق، این اهداف پیگیری می شود.
۱- بررسی رابطه بین ریسک اعتباری و ریسک سود تعهدی
۲- بررسی رابطه بین ریسک اعتباری و ریسک سود نقدی
۱-۵-۲- اهدف کاربردی تحقیق
اولین کاربرد هر تحقیق جنبه نظری و توسعه رشته مورد تحقیق می باشد که زمینه لازم را برای توسعه تئوری های آن رشته و حرکت به سمت سیستم های سازگارتر و کاراتر را مهیا می سازد اما نتایج این تحقیق با توجه به هدف کلی آن می تواند اهداف کاربردی، برای گروه های زیر داشته باشد:
- تحلیل گران مالی: نتایج این تحقیق می تواند جهت تحلیل بانک هایی که دارای ریسک اعتباری هستند، مفید واقع شود.
- سرمایه گذاران و سازمان بورس اوراق بهادار: ریسک اعتباری هم برای مدیران ها و هم برای سرمایه گذاران حائز اهمیت خاصی است. بنابراین اخذ بهترین سیاست در مورد سرمایه گذاری در بانک هایی که ریسک اعتباری هستند، حائز اهمیت است.
- بانک ها و اعتبار دهندگان: نتایج این تحقیق می تواند جهت تحلیل بانک هایی که دارای ریسک اعتباری هستند، مفید واقع شود. زیرا بانک ها و اعتبار دهندگان می توانند از نتایج این تحقیق برای اعطای وام به بنگاهای اقتصادی استفاده نمایند.