[6]، 1380 ، ص 395).
همان طور که یک فرد از یک سری ویژگی هایی برخوردار است که او را از سایر دوستان خود متمایز می سازد ، سازمان ها نیز از ویژگی های خاصی برخوردار هستند که به این ویژگی ها فرهنگ سازمان گفته می شود . این ویژگی ها در هر سازمان متفاوت است. فرهنگ سازمان برای توصیف ادراکات و عقاید مشترک و انتظارات اشخاص در سازمان ها به کار می رود .
“امروزه دانشمندان معتقدند عامل اصلي كه به شكل دهي و تقويت عوامل مؤثر بر نظام هاي مختلف سازماني حكم فرماست ، فرهنگ سازماني است و بيان مي دارند كه وظيفه اصلي مديريت، هدايت و شكل دهي ارزش هاي اساسي و فرهنگ سازماني است “(به نقل از حسيني ، 1390 ، ص 124) .
افرادي كه در يك سازمان با هم كار مي كنند، داراي اعتقادات، باورها، ارزش هاي و هنجارهاي مشتركي هستند كه در مجموع فرهنگ آن سازمان را شكل مي دهند. فرهنگ در تعامل با سازمان، بينش ها، كارمايه ها و سرزندگي هايي را پديد مي آورد كه گهگاه جاي خود را درون نظم و ترتيب سازمان باز مي كنند. تمام سيستم هاي سازماني از جمله ساختار و رفتار، تحت تأثير فرهنگ حاكم بر سازمان هستند ، از این رو براي فرهنگ تعاريف متعددي آورده شده است:
فرهنگ به عنوان مجموعه اي از مفاهيم است كه كه از يك نسل به نسل ديگر منتقل مي شود و گروههاي اجتماعي را از يكديگر متمايز مي كند . هافستد) [7]2001) نیز عنوان كرد كه فرهنگ عبارتست از: برنامه ريزي گروهي فكري كه اعضاي يك گروه يا طبقه را از اعضاي گروه، يا طبقه ديگر متمايز مي كند .
بنابراين در يك سازمان،” فرهنگ سازماني يك متغير اصلي به حساب ميآيد و عواملي همچون ميزان آزادي عمل و استقلال، نوع ساختار، شيوه پرداخت پاداش صميميت و حمايتهاي مديران كه بطور كلي ويژگيهاي مختلف فرهنگ سازماني است باعث تغيير الگوي رفتار سازمان و كاركنان ميگردد” ( يزد خواستي ، 1388 ، ص 179 ).
3.1. اهميت و ضرورت تحقيق :
در عصر حاضر نیروی انسانی یکی از مهمترین شاخصهای پیشرفت و توسعه یافتگی جوامع بشمار می رود و کشوری می تواند مسیر رشد و بالندگی را طی نماید که با مشارکت تمامی اقشار جامعه زمینه های لازم برای شکوفایی استعدادهای نهفته و بهره گیری از امکانات مادی، انسانی و فرهنگی جامعه را فراهم آورد. از طرفی کارکنان ادارات به عنوان مهمترین نیروهای جامعه، ارزشمندترین دارایی هستند. نیروی انسانی است که با برخورد مناسب می تواند مثبت و در جهت اهداف سازمان و یا در صورت عدم هدایت ، در خلاف جهت اهداف سازمان گام بردارد . از این رو شناخت رفتار نیروی انسانی وعوامل موثر بر تعهد سازمانی در سازمان ها اهمیت ویژه ای دارد (ابولعلایی، 1384).
از جمله متغیرهای مهم و شخصیتی تاثیرگذار در رشد و تحول سازمانها و ادارات، تعهد سازمانی میباشد که برخی شرایط محیطی و فردی بر آن تاثیر وافری دارد. بنابراین شناسایی مولفههای تاثیر گذار بر تغهد سازمانی و بهبود این متغیرها ، میزان بهرهوری و بازده یک سازمان را افزایش میدهد. از جمله متغیرهای مهم و تاثیر گذار، فرهنگ سازمانی و کیفیت زندگی کاری میباشد (کلاورسن[8]، 2002).
بنابراین شناسایی و مطالعه دقیق فرهنگ سازمانی و کیفیت زندگی کاری و نحوه افزایش آنها اهمیت و ضرورت مطالعه حاضر را بازنمایی می کند. به عبارتی با شناسایی و افزایش فرهنگ سازمانی و کیفیت زندگی کاری می توان به نیازهای کارکنان توجه و اقداماتی در جهت برطرف ساختن نیازهای آنان در محیط کار انجام داده. تنها مدیرانی می توانند امکان برطرف کردن نیازهای مرتبه های بالای کارکنان تحت نظارت حوزه را فراهم سازند که فضای روانی (فضای سازمانی) مناسب را درون سازمان بوجود آورده باشند و از این طریق باعث افزایش تعهد و علاقه کارکنان به شغل خود شوند (دسلر[9]، 1988).
4.1. اهداف تحقيق
هدف كلي
ـ تبيین ارتباط بين مولفه هاي كيفيت زندگي كاري و فرهنگ سازماني با تعهد سازماني.
اهداف جزيي
ـ پيش بيني تعهد سازماني تحت مولفه هاي كيفيت زندگي كاري
ـ پيش بيني تعهد سازماني تحت مولفه هاي فرهنگ سازماني
5.1. فرضيه هاي تحقيق
فرضيه های اصلي :
1-كيفيت زندگي كاري قادر به پیش بینی تعهد سازمانی می باشد.
2-فرهنگ سازمانی قادر به پیش بینی تعهد سازمانی می باشد.
بینی و توجیه رفتار فرد )بهمراتب بیش از رضایت شغلی ( تعهد سازمانی مورد استفاده قرار میگیرد و با بهره گرفتن از تعهد سازمانی، بهتر میتوان