نتایج آزمون فرضیه ی فرعی دوم
فرضیه سوم تحقیق به بررسی تأثیر ارزیابی ریسک (بعنوان جزئی ازسیستم کنترل داخلی) بر اثربخشی برنامه حسابرسی می پردازد و اینکه آیا این تأثیر معنی دار هست یا نه؟ برای این منظور از ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شده است. نتایج تحقیق بر مبنای ضریب همبستگی نشان می دهد که بین این دو متغیر ۵۰/۰ همبستگی مثبت معنی دار وجود دارد. پس می توان در سطح اطمینان ۹۹% نتیجه گرفت که با بهبود جایگاه ارزیابی ریسک اثربخشی برنامه حسابرسی افزایش می یابد. در واقع می توان گفت بین ارزیابی ریسک و اثربخشی برنامه حسابرسی یک رابطه ی مثبت وجود دارد. جهت تعیین میزان سهم هر کدام از مولفه های سیستم کنترل داخلی در پیش بینی اثربخشی برنامه حسابرسی با بهره گرفتن از رگرسیون همزمان به این نتیجه رسیدیم که ارزیابی ریسک با ضریب بتای(۲۸/۰)، در صورت ثابت ماندن سایر شرایط و تاثیر محیط کنترلی، به ازای یک واحد افزایش در مولفه ارزیابی ریسک ۲۸/۰ واحد بر اثربخشی برنامه حسابرسی افزوده می شود.
۵-۲-۴- نتایج آزمون فرضیه ی فرعی سوم
فرضیه چهارم تحقیق به بررسی تأثیر فعالیتهای کنترلی (بعنوان جزئی ازسیستم کنترل داخلی) بر اثربخشی برنامه حسابرسی می پردازد و اینکه آیا این تأثیر معنی دار هست یا نه؟ برای این منظور از ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شده است. نتایج تحقیق بر مبنای ضریب همبستگی نشان می دهد که بین این دو متغیر ۲۲/۰ همبستگی مثبت معنی دار وجود دارد. پس می توان در سطح اطمینان ۹۹% نتیجه گرفت که با بهبود جایگاه فعالیتهای کنترلی اثربخشی برنامه حسابرسی افزایش می یابد. در واقع می توان گفت بین فعالیتهای کنترلی و اثربخشی برنامه حسابرسی یک رابطه ی مثبت وجود دارد. جهت تعیین میزان سهم هر کدام از مولفه های سیستم کنترل داخلی در پیش بینی اثربخشی برنامه حسابرسی با بهره گرفتن از رگرسیون همزمان به این نتیجه رسیدیم که ارزیابی ریسک با ضریب بتای(۲۹/۰)، در صورت ثابت ماندن سایر شرایط و تاثیر محیط کنترلی و ارزیابی ریسک، به ازای یک واحد افزایش در مولفه فعالیتهای کنترلی ۲۹/۰ واحد بر اثربخشی برنامه حسابرسی افزوده می شود.
۵-۳ - محدودیتهای پژوهش
در کار پژوهش مانند هر کار دیگری، عوامل مخل و مزاحم وجود دارد که مانع از جریان عادی امور میشود؛ و نتایج پژوهش را تحت تاثیر قرار میدهد، و موجب کم رنگ تر شدن نتایج پژوهش میشود و در بعضی موارد موجب شدت هرچه بیشتر آنها میگردد. لذا کنترل تاثیر این عوامل از اهمیت زیادی برخوردار است. عمده ترین محدودیتهای این پژوهش عبارت است از:
۱ - محدودیت اول مربوط به ابزار گردآوری داده ها( پرسشنامه) است . لذا محدودیت های ذاتی این روش شامل برداشت نادرست پاسخ دهندگان از سوال های تحقیق و عدم دقت کافی پاسخ دهندگان همواره وجود دارد.
۲ - بعد مسافت و فاصله ی جغرافیایی از جامعه ی آماری تحقیق که عمدتاً در تهران متمرکز هستند، از جمله محدودیتهای مهم این تحقیق بود.
۳- باتوجه به ماهیت متغیرها و نیز محدودیت جامعه آماری، انتخاب نمونه به صورت تصادفی طبقه ای و با بهره گرفتن از فرمول کوکران انجام شده است واین موضوع می تواند از محدودیتهای پژوهش برای تعمیم نتایج باشد.
۴- این پژوهش مانند سایر پژوهش های توصیفی دارای محدودیت زمانی و مکانی است. لذا باید در تعمیم نتیجه آن به سایرزمانها و سایر جوامع آماری دقت کرد.
۵–۴- پیشنهادهای پژوهش
با توجه به یافته های حاصل از پژوهش، پیشنهادهایی در دو بخش جداگانه به شرح زیر ارائه می گردد:
۵–۴–۱- پیشنهادهای کاربردی پژوهش
۱ - به طورکلی نتایج به دست آمده از پژوهش نشان می دهد که اجزای کنترل داخلی بر اثربخشی برنامه حسابرسی تاثیر مثبتی دارد ،که این امر می تواند نشان دهنده نقش مؤثرآنها در بهبود برنامه حسابرسی و اثربخشی بالای آن در شرکتها باشد. لذا ،به مدیران شرکتها پیشنهاد می شود، که سیستم کنترل داخلی مناسبی داشته باشند تا بتوانند نقش اعتباردهی مؤثرتری را توسط حسابرسان برای سرمایه گذاران خود حاصل کنند.
۲ - امروزه سرمایه گذاران و سهامداران شرکتها به اطلاعات قابل اطمینانی از وضعیت مالی شرکتها نیاز دارند تا بتوانند بر اساس آن تصمیم گیری کنند. فلذا این حسابرسان هستند که این اطمینان را به آنها می دهند پس برای اثربخش بودن حسابرسی و ارائه گزارشات درست توسط حسابرسان، شرکتها باید سیستم کنترل داخلی مناسبی را استقرار دهند تا بتوانند بر اثربخشی برنامه حسابرسی و نتایج آن کمک شایانی کرده باشند.
۳ - پیشنهاد میگردد که باگسترش مطالعات و ادبیات نظری در مورد کنترلهای داخلی و برنامه حسابرسی، شرکتها، سهامداران و موسسات حسابرسی، با این مباحث بیشتر آشنا شوند تا بتوانند به نحو مناسبی به ایفای نقش در حسابرسی و نتیجتاً تاثیر برارزش افزوده بازار شرکتها بپردازند.
۴ - با توجه به یافته های پژوهش که حاکی از اثربخش بودن اجزای کنترل داخلی در برنامه حسابرسی میباشد می توان به سازمان بورس اوراق بهادار تهران پیشنهاد کرد تا با اجرای مکانیزم های کارآمد و آموزش های لازم، سرمایه گذاران و فعالین بازار سرمایه را با اهمیت مبحث کنترلهای داخلی و حسابرسی اثربخش آشنا نمایند تا سرمایه گذاران در تصمیم گیری های خود به ساختار کنترلهای داخلی و حسابرسی اثربخش توجه نمایند تا رفته رفته زمینه های کارایی بازار سرمایه فراهم آورده شود تا شاید از این طریق با شفاف سازی روند اطلاعات در بازار سرمایه و آگاه سازی سرمایه گذاران، بازاری کارا و اثربخش ایجاد نموده و فعالان اقتصادی در این بازار را برای چرخاندن هرچه بهتر چرخه های اقتصادی و هدایت صحیح سرمایه ها و ثروت های ملی به سوی تولید و اشتغال که منجر به رشد و توسعه اقتصادی خواهد شد، تشویق و حمایت نمایند.
سوالات یا اهداف پایان نامه :
بررسی تأثیر کنترل داخلی براثربخشی برنامه ی حسابرسی
اهداف فرعی
۱- بررسی تأثیر محیط کنترلی(بعنوان جزئی ازسیستم کنترل داخلی) براثربخشی برنامه حسابرسی.
۲- بررسی تأثیر فعالیتهای کنترلی (بعنوان جزئی ازسیستم کنترل داخلی)براثربخشی برنامه حسابرسی.
۳- بررسی تأثیر ارزیابی ریسک (بعنوان جزئی از سیستم کنترل داخلی) براثربخشی برنامه حسابرسی.