* بین اثربخشیروابط عمومی و کارکرد تحقیقاتی و پژوهشی رابطه معنی داری وجود دارد.
* بین اثربخشیروابط عمومی و کارکرد آموزش و برنامه ریزی رابطه معنی داری وجود دارد.
* بین اثربخشیروابط عمومی ها وکمبود کارکنان متخصص رابطه معنی داری وجود دارد.
* بین اثربخشیروابط عمومی ها و ضعف ارتباط با عامه مردم رابطه معنی داری وجود دارد.
* بین اثربخشیروابط عمومی ها و ابهام جایگاه تشکیلاتی رابطه معنی داری وجود دارد.
* بین اثربخشیروابط عمومی ها وفقدان همکاری های بین سازمان ها رابطه معنی داری وجود دارد.
* بین اثربخشیروابط عمومی ها و کمبود امکانات روابط عمومی رابطه معنی داری وجود دارد.
۱-۷-تعریف علمی مفاهیم و واژه ها:
تعریف روابط عمومی public relation
تعاریف متعددی از روابط عمومی موجود است که هر کدام از زاویه خاصی به آن نگریسته است. در اینجا به تعدادی از آنها که توسط صاحبنظران برجسته این رشته مطرح شده است میپردازیم.
دکترحمید نطقی (پدر روابط عمومی ایران) در جایی روابط عمومی را وکیل مدافع سازمان در بیرون و مدعیالعموم در داخل سازمان تعریف کرده است.
رکس هارلو در تعریف روابط عمومی میگوید، روابط عمومی عبارت از دانشی است که توسط آن، سازمانها آگاهانه میکوشند به مسئولیت اجتماعی خویش عمل کنند تا بتوانند تفاهم و حمایت کسانی را که برای مؤسسه اهمیت دارند، به دست آوردند.
اسکاتام.کاتلیپ صاحب نظر روابط عمومی در جهان: روابط عمومی، اداره کردن وظایف شناسایی و ایجاد، حفظ و نگهداری روابط مطلوب و برجسته بین سازمان و جامعه است. جامعه ای که توفیق و ناکامی یک سازمان به آن وابسته است. لانگوهازلتون؛ روابط عمومی کارکرد ارتباطی مدیریت استک ها ز طریق آن سازمانها با محیط خود سازگار میشوند، آنرا اصلاح میکنند و تغییر میدهند یا آن را حفظ میکنند تا به اهداف سازمانی دست یابند.( میرسعیدقاضی، ۱۳۷۰،ص۲۸)
بر اساس تعاریف یاد شده، میتوان ویژگیهایی را برای روابط عمومی برشمرد:
– روابط عمومی علم و دانشی است.
– کوشش آگاهانه و برنامهریزی شده.
– وسیله جلب نظر، تفاهم و پشتیبانی مخاطبان و حفظ و نگهداری آن با بهره گرفتن از وسایل مختلف نظیر رسانهها.
– بخشی از وظایف مدیریت سازمان.
– فعالیتی مبتنی بر تحقیق.
– روابط عمومی هنر است.
-توجه به تجزیه و تحلیل گرایشها.
– وسیله مشاوره مدیران.
– وسیله تغییر در افکارعمومی.
– وسیله اطلاع رسانی به مردم
– وسیله ایجاد ارتباط دوسویه بین سازمان با مخاطب و بالعکس.
– وسیله ایجاد ارتباط اقناعی.
بر اساس آن چه که بیان شد، میتوان تعریف کاملی را برای روابط عمومی ارائه داد: روابط عمومی، مجموعهای از عملیات ارتباطی آگاهانه مبتنی بر برنامه و تحقیق است که با بهره گرفتن از شیوههای علمی و هنری به دنبال ارتباط با مردم و اطلاع یابی از نظرهای آنان، تجزیه و تحلیل گرایشهای مخاطبان و افکار عمومی به منظور گفتگو با آنان برای رسیدن به تفاهم با کاربرد روشها و ابزارهای ارتباطی نوشتاری، گفتاری، دیداری و شنیداری است.
برای دستیابی به تعریف کاملی از روابط عمومی، بررسی اهم تعاریفی که تاکنون درباره روابط عمومی ارائه شده است، ضروری می کند:
۱ـ تعریف «رکس هارلو» از پیشگامان روابط عمومی در جهان: «روابط عمومی عبارت از دانشی است که توسط آن، سازمانها آگاهانه میکوشند به مسئولیت اجتماعی خویش عمل کنند تا بتوانند تفاهم و حمایت کسانی را که برای مؤسسه اهمیت دارند، به دست آورند»(میرسعیدقاضی، ۱۳۷۰،ص۲۹).
۲ـ «اسکات. ام. کاتلیپ» صاحبنظر، روابط عمومی در جهان:«روابط عمومی، اداره کردن وظایف، شناسایی و ایجاد، حفظ و نگهداری روابط مطلوب و حسنه بین سازمان و جامعه است، جامعهای که توفیق و ناکامی یک سازمان به آن وابسته است»(امینی،۱۳۵۴،صص۱۳ـ۱۵).
۳ـ «فرهنگ و بستر»:«عمل ایجاد زمینه درک عامه از فرد، موسسه یا نهاد و ترغیب آنان برای داشتن حسن نیت نسبت به آن، همچنین درک و حسن نیت عامه نسبت به فرد، موسسه یا نهاد».
۴ـ «انجمن جهانی روابط عمومی»:«روابط عمومی، بخشی از وظایف مدیریت سامزان و عملی ممتد، مدام و طرحریزی شده است که از طریق آن، افراد و سازمانها می کوشند تا تفاهم و پشتیبانی کسانی را که با آنان سروکار دارند، به دست آورند».
۵ـ «انجمن روابط عمومی انگلستان»:« روابط عمومی عبارت است از تلاشها و اقدامهای آگاهانه، برنامهریزی شده و سنجیده برای استقرار و کسب تفاهم متقابل بین یک سازمان و گروههای مورد نظر آن سازمان».
۶ـ «انجمن روابط عمومی دانمارک»:«روابط عمومی عبارت از تلاشهایی است مستمر و منطبق با روش های علمی و عملی که مدیریت سازمانها به منظور ایجاد تفاهم و پیدایش حسن علاقهمندی و تحصیل پشتیبانی گروههایی که سازمان با آن سروکار دارد و یا فکر میکند در آینده سروکار خواهد داشت، به عمل میآورد».
۷ـ «انجمن روابط عمومی آلمان»:«روابط عمومی، عبارت است از تلاشهای آگاهانه و قانونمند به منظور تفاهم و استمرار اعتماد و شناخت متقابل عموم است که براساس تحقیق علمی و عملی صحیح و مستمر میسر میشود».
۸ـ کنگره جهانی روابط عمومی» در سال ۱۹۷۸ در مکزیکو:«روابط عمومی کاربردی عبارت است از هنر و دانش اجتماعی تجزیه و تحلیل گرایشها، پیشبینی آثار آنها، مشورت با رؤسای مؤسسات و تهیه و اجرای برنامههای عملی که هم در جهت منافع مؤسسه و هم همگان باشد(مارانتزکوهن،۱۳۷۶،ص ۱۵).
۹ـ «انجمن روابط عمومی امریکا»:«روابط عمومی کوششی برای تأثیرگذاری و ایجاد تغییر در افکار عمومی از طریق نظارت، تحقیق و ارزیابی اطلاعات و فرآیندهاست».
۱۰ـ «ادوارد برنیز» یکی از بنیانگذاران رشته روابط عمومی: «روابط عمومی، عبارت است از دادن اطلاعات به مردم و تلاشهای ترغیبی به منظور تغییر گرایشها و رفتار مردم و کوشش برای همبسته ساختن نگرشها و اقدامات یک مؤسسه با مخاطبان خود و متقابلاً نگرشها و اقدامات مخاطبان با مؤسسه»(مارانتزکوهن،درسنامهروابط عمومی ص ۹۲).
۱۱ـ «جان مارستن»:«روابط عمومی، ارتباط قانع کننده و از روی نقشه برای تأثیر گروهی از مردم است که معنی و مقصدی در تأثیر به آن وجود داشته باشد»(دکترنطقی، ۱۳۴۹،ص ۱۵۵).
۱۲ـ «رابرت اسکار کارلسون»:«روابط عمومی، فعالیتهای اطلاعاتی و خطمشهایی است که سازمانهای مختلف با توسل به آنها درصدد ایجاد نگرشهای مطلوب نسبت به خود و کارشان و همچنین مبارزه با نگرشهای مخالف هستند»(لویزه،فصلنامه هنر هشتم، ۱۳۷۵).
۱۳ـ «اسکات. ام. کاتلیپ» و «آلن. اچ. سنتر» در کتاب «روابط عمومی مؤثر»:«روابط عمومی عبارت است از انتقال و تجزیه و تحلیل اطلاعات و نظرات مدیریت موسسه به مخاطبان آن و انتقال تجزیه و تحلیل اطلاعات و نظریات این گروه ها به مدیریت به منظور ایجاد همسویی و هماهنگی در علایق و منافع»(فصلنامه هنر هشتم، ۱۳۷۵ ،ص۷۸).
۱۴ـ نشریه «اخبار روابط عمومی»:«روابط عمومی عمل مدیریت است که به وسیله آن افراد جامعه مورد سنجش قرار میگیرند و روش کار و طرز عمل یک فرد یا یک موسسه با مصلحت عمومی منطبق میشود و برنامهای برای جلب تفاهم و مقبولیت عامه به موقع اجرا گذاشته میشود».
۱۵ـ «برنایز»:«روابط عمومی عبارت است از ایجاد حسن تفاهم و قبول عامه با بهره گرفتن از قواعد و اصول علوم اجتماعی».
۱۶ـ «گرونیک»:«روابط عمومی، مدیریت ارتباط میان یک سازمان و همگانهایی است که با آن سروکار دارند»(ویندال،۱۳۷۶،ص۱۵۹).
۱۷ـ «لانگ و هازلتون»:«روابط عمومی، کارکرد ارتباطی مدیریت است که از طریق آن سازمانها با محیط خود سازگار میشوند، آن را اصلاح میکنند و تغییر میدهند، یا آن را حفظ میکنند تا به اهداف سازمانی دست یابند(همان).
اثربخشیEffectiveness
اثربخشی سازمانی عبارت از میزانی است که یک سازمان با بهره گرفتن از منابع خاص و بدون هدر دادن منابع خود و بدون فرسوده کردن غیرضروری اعضا و جامعه خود، اهدافش را برآورده میکند.
[ Thibodeaux, M.S. and Favilla, E; Organizational effectiveness and commitment through strategic management, Industrial Management & Data Systems, 1996, Vol. 96, p. 21]
در واقع اثربخشی سازمانی، درجه نزدیکی یک سازمان به هدفهایش را نشان میدهد.[زاهدی، شمس السادات و دیگران؛ص۲۶۹.] به عبارت دیگر اندازه ایاست که یک سازمان به اهدافش تحقق میبخشد.[ Zheng, W, Yang, B & McLean, G.N; Linking organizational culture, structure, strategy, and organizational effectiveness: Mediating role of knowledge management, Journal of Business Research, 2010, Vol63, p764.]
در این تحقیق به شناسایی عواملی که اثربخشی در فعالیت های روابط عمومی های کشور را تحت تاثیر قرار می دهند،می پردازیم که عبارتند از:
* کمبود یا کم کاری روابط عمومی ها در فعالیت های انتشاراتی- نمایشگاهی و تبلیغاتی- ارتباطات رسانه ای- ارتباطات مردمی- تحقیقات و برنامه ریزی- امور آموزش – سمعی و بصری و فعالیتهای فرهنگی.
* کمبود ها و نواقص عملکردی در زمینه هایی از قبیل- فقدان تشکیلات هماهنگ باسایردستگاه ها-کم اهمیت دادن به روابط عمومی از سوی برخی مسئولان و مدیران -کمبود کارکنان متخصص- ضعف ارتباط با عامه مردم-فقدان همکاری های بین سازمان ها – عدم آگاهی از کلیه دستگاهای متبوع به علت فقدان جایگاه مناسب-عدم جاذبه کافی و لازم در بکارگیری و استفاده از نیروهای لایق و کاردان.
تعداد صفحه : ۲۲۳