علی رغم نظریات موافق و مخالفی که در خصوص مجازات سلب آزادی بشر ( حبس ) ارائه شده است امروزه استفاده از این مجازات در تمام نظامهای کیفری رواج دارد و شاید حذف آن از زرادخانههای کیفری در حال حاضر نه ممکن و نه منطقی باشد.
تأمل در آمار یکصد و هشتاد هزار نفری زندانیان در ایران و مجموعه سازمانهای گسترده، بودجه و امکاناتی که برای نگهداری، اصلاح و تربیت، باز پروری و همچنین در برخی موارد ارائه خدمات مراقبت بعد از خروج به این جمعیت گسترده صرف میگردد، اهمیت این موضوع و لزوم توجه بیشتر به جنبههای مختلف این مجازات را بیشتر نمایان میسازد.
بی تردید تفاوتهای بسیاری میان این افراد در نوع جرم ارتکابی و نوع اتهام و مکانی که در بند آن هستند وجود دارد. برخی از این جمعیت یکصد و هشتاد هزار نفری در مراکزی نگهداری میشوند که از مکانهای مناسب و از امکانات رفاهی مطلوب، کارکنان آموزش دیده و مبتنی بر برنامههای اصلاحی و تربیتی برخوردار میباشند و برخی دیگر از مکانهایی فاقد شرایط مطلوب، که زندانیان پس از ورود به آن در معرض انواع آسیبها، بیماریها، تهدیدها و سوء استفادهها قرارمی گیرند، که در مواردی این امر میتواند توسط خود زندانیان صورت پذیرد. اما علی رغم تفاوتی که میان اینگونه زندانیان و مکانهای نگهداری آنان به عنوان زندان وجود دارد، یک چیز در میان همۀ آنها مشترک است. تک تک آنها زندانانی محسوب شده و مکانی که در آن به سر میبرند صرف نظر از اسمهای مختلف در نظر گرفته شده برای آنها زندان محسوب میگردد. حال آنچه که به عنوان زندان از آن نام میبرند و لاجرم افراد در بند آنرا، خواه کوتاه و خواه بلند مدت و خواه به عنوان بازداشت و خواه به عنوان مجازات، زندانی مینامند و در خور تدبر و تأمل میباشد. به راستی هدف ما از اجرای مجازات زندان چیست؟ اجرای مجازات زندان چه تأثیری بر زندانی، خانوادۀ وی و اجتماع دارد؟ آیا در بند کشیدن و محصور نمودن جسم زندانی به معنای در بند کشیدن تمامی حقوق اساسی زندانی است؟ آیا سلب آزادی فرد به معنای سلب سایر حقوق وی میباشد؟
در تحقیق حاضر که از دو بخش تشکیل گردیده بخش اول به تبیین زندان و جایگاه آن در حقوق کیفری اختصاص یافته و سعی گردیده پاسخی شایسته نیز در لابه لای مباحث به این سئوالات داده شود. در بخش دوم حقوق زندانیان در ایران و عملکرد سازمان زندانها در زندان مرکزی اصفهان مورد بررسی قرار گرفته است.
۱-۲ اهمیت تحقیق
با پذیرش مجازات زندان به عنوان یک مجازات مهم در نظام عدالت کیفری که با در بند کشیدن آزادی فرد، نقش خود را به عنوان یک کیفر در برابر جرم ارتکابی این فرد نشان میدهد، این سئوال مطرح میگردد که آیا هدف ما از اجرای این مجازات، سلب تمام حقوق این فرد بوده است؟ و آیا این حبس باعث سلب سایر حقوق فرد زندانی نمیگردد؟ و سئوال مهمتر نهاد زندان باید چگونه باشد تا ضمن برخورداری از کارآمدی لازم به عنوان یک کیفر،حقوق اساسی زندانیان را نیز تا حد مطلوب رعایت نماید؟
درک جنبۀ انسانی و حقوق بشری حبس امری بسیار ساده و نیاز به فلسفه بافی و استدلالهای گوناگون ندارد.کافی است هر کس چشم خود را در لحظهای فرو بندد و با خود بیاندیشد که اگر هرآینه روزی از سر تقدیر، و به هر دلیلی سر از زندان در آورد چه انتظاری از این نهاد میتواند داشته باشد و متوقع چه راهکارهایی خواهد بود که در عین حال که وی را متوجه و ملزم به جبران خطای خود نماید به گونهای کافی در برابر مخاطرات احتمالی که منجر به تباهی و نابودیاش میگردد محافظت نماید.
متأسفانه علی رغم آفتها و مخاطرات گوناگون تعریف شده برای مجازات حبس و لزوم استفاده از این مجازات به عنوان آخرین راه حل، روز به روز شاهد افزایش تعداد زندانیان در سراسر جهان و کشور خودمان میباشیم. در کشور ما با توجه به تورم قوانین کیفری و استفاده از اهرم مجازات حبس به عنوان یک مجازات اصلی حتی در مورد تخلفات نه چندان مهم چون بدهی مالی، ارتکاب جرایم غیر عمد و.، آفات و مضرات زندان و تأثیر نامطلوب آن بر فرد زندانی، خانوادۀ او و کل جامعه، توجه بیشتر به حقوق اساسی زندانیان، را ضروری می کند. متأسفانه عموم مردم جامعه نه تنها از شرایط بد زندانها مشکلات و آفات زندان،متأثر و متألم نمیگردند بلکه اطلاع از برخی حقوق زندانیان موجبات نارضایتی و اعتراض آنها را نیز فراهم میگرداند.
صرف نظر از تمامی موارد ذکر شده و جنبههای انسانی و حقوق بشری زندان، اگر صرفاً از دیدگاه اصلاحی و تربیتی به مقولۀ حبس نگاه کنیم آیا در زندانهایی که علاوه بر آزادی زندانی، وی را از سایر حقوق انسانیاش محروم میکنیم و او را در شرایط حقارت آمیز و خفت بار نگهداری میکنیم، به جای اصلاح و بازپروری، موجب سقوط و غلتیدن هرچه بیشتر زندانی از مقام انسانیت نمیگردیم؟ آیا صحیح میباشد در زندانهایی که زندانی تحت شرایط غیر انسانی و تحقیر آمیز نگهداری میشود توقع داشت در این شرایط و پس از آزادی این فرد از خود رفتارهای انسانی بروز دهد؟
لذا علاوه بر دیدگاه حقوق بشری و انسان دوستانه، جهت رسیدن به اهداف اصلاحی و تربیتی زندانها و کاهش آفت زندان و تأثیر نامطلوب آن بر جامعه و زندانی باید هر چه بیشتر حقوق انسانی زندانیان را شناخت و در جهت تثبیت و احقاق آن اقدام نمود و این پایان نامه تلاشی جزیی در این راه میباشد.
۱-۳ اهداف تحقیق
مهمترین اهداف این تحقیق به شرح ذیل میباشد :
۱- بررسی و شناخت برخی از حقوق که در آیین نامۀ اجرایی سازمان زندانها برای زندانیان پیش بینی شده است.
۲- ارزیابی عملکرد سازمان زندانها در ایران در راستای اجرای حقوق پیش بینش شدۀ زندانیان در آیین نامۀ اجرایی سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی.
۳- بررسی و تطبیق حقوق پیش بینی شده برای زندانیان در ایران با حقوقی که در حداقل قواعد استاندارد سازمان ملل متحد برای زندانیان پیش بینی شده است.
۴- ارزیابی حقوق زندانیان در اردوگاه مرکزی اصفهان و عملکرد سازمان زندانها در این استان.
۱-۴ سئوالات و فریضههای تحقیق
آیا آیین فعلی سازمان زندانها علی رغم اصلاحات متعددی که در آن صورت گرفته است میتواند ما را در جهت نیل به اهداف اصلاحی و تربیتی مجازات حبس موفق کند؟ آیا در آیین نامۀ سازمان زندانها جنبههای انسانی و حقوق بشری مجازات حبس به طور کامل مدنظر قرار گرفته است؟
آیا جهت اجرای این آیین نامه امکانات و تسهیلات لازم در اختیار سازمان زندانها قرار گرفته است؟
آیا سازمان زندانها نسبت به اجرای کامل مفاد آیین نامه اقدام می کند؟
۱- به نظر میرسد حقوقی که در آیین نامۀ سازمان زندانها برای زندانیان پیش بینی شده است جوابگوی تمام نیاز زندانیان نمیباشد.
۲- به نظر میرسد وضعیت حقوق زندانیان در ایران، در برخی از موارد، از حداقل حقوقی که در حداقل قواعد رفتار سازمان ملل متحد پیش بینی شده است کمتر میباشد.
۳- به نظر میرسد تمام حقوق پیش بینی شدۀ زندانیان، در آیین سازمان زندانها در حاضر توسط سازمان زندانها اعمال نمیگردد.
۴- به نظر میرسد با توجه به حجم زیاد ورودی افراد به زندانها، امکانات فعلی سازمان زندانها جوابگوی تمام نیاز زندانیان نمیباشد.
۱-۵ روش تحقیق
تحقیق حاضر که نوعی تحقیق کاربردی میباشد در دو بخش تهیه شده است که بخش اول تحقیق نظری بوده و به روش کتابخانهای و فیش برداری از منابع کتابخانهای تهیه شده است. در بخش دوم همانند بخش اول که در آن علاوه بر استفاده از منابع کتابخانهای از مصاحبههای صورت گرفته از مسئولان سازمان زندانها در استان اصفهان ( مدیر کل سازمان زندانها در استان اصفهان، سرپرست زندان مرکزی استان اصفهان و معاونان وی)، زندانیانی که در اندرزگاههای مختلف زندان مرکزی اصفهان بودهاند و نیز مشاهدات عینی که از بخشهای مختلف اردوگاه مرکزی اصفهان به عمل آمده است، استفاده شده است.
۱-۶ پیشینۀ تحقیق
در کشور ما از میان کتب موجود چند کتاب قدیمی در زمینۀ زندان و مسائل مربوط به آن از خانم دکتر تاج زمان دانش و آقایان دکتر محمد باهری و دکتر جاوید صلاحی وجود دارد که در آن ضمن بررسی زندان، به طور مختصر و مفید به حقوق زندانیان نیز اشاره شده است. در سالهای اخیر کتابهایی از سوی مرکز آموزشی و پژوهشی سازمان زندانها که اکثر آنها ترجمه کتابها و منابع خارجی میباشد از طرف انتشارات این مرکز (انتشارات راه تربیت) چاپ شده است. همچنین تحقیقاتی به صورت جسته و گریخته توسط مراکز آموزشی و پژوهشی زندانهای مختلف کشور صورت گرفته است. مقالاتی اندک نیز توسط برخی از اساتید رشته حقوق و جامعه شناسی و رشتههای مرتبط و دانشجویان رشته حقوق در مجلات دانشگاهی وجود دارد. در تحقیقاتی خارجی، مطالعات و پژوهشهای زیادی در هر مورد وجود دارد. و همان طور که عرض شد بسیاری از کتابهایی که در حال حاضر در ایران چاپ شده است ترجمه منابع خارجی میباشد.
۱-۷ زندان و جایگاه آن در حقوق کیفری
حبس یکی از انواع مجازاتی است که برای فرد مجرم وضع شده است، حبس نمودن فرد نتیجۀ مستقیم بزهی است که توسط بزهکار در جامعه صورت پذیرفته است. یکی از مهمترین اهداف حبس یا سلب آزادی فرد، تأثیر اصلاحی این مجازات بر فرد بزهکار و اشخاص دیگری که از بیرون به محکوم علیه مینگرند میباشد. این تصور که هر چه وضعیت مشقت بار تری را در زندانها برای مجرمین به وجود آوریم، و هر چه بر بزهکار محبوس سخت گیری بیشتری بشود و هرچه او را از حقوقی که میتوان برای یک انسان در نظر گرفت بیشتر محروم نماییم، بهتر و بیشتر از گذشته میتوان به اصلاح فرد و در نهایت جامعه پرداخت، نمیتواند تصوری صحیح باشد و چه بسا با اجرای این روشها نه تنها به جنبههای اصلاحی مورد نظر دست پیدا نمیکنیم بلکه نتایج معکوس عاید ما میگردد. در این فصل سعی شده ابتدا تصویری روشن از حبس در قالب بیان تاریخچه حبس و جایگاه حبس در حقوق کیفری ارائه گردد، سپس به نقش حبس در جرم زایی و پیشگیری از وقوع جرم پرداخته شود.
۱-۸ مبحث اول : تعریف حبس، تاریخچه و جایگاه آن در حقوق کیفری
وقتی سخن از حبس به میان میآید، ناگزیر مفاهیم زندان و زندانی نیز متبادر به ذهن میگردد که رابطه تنگاتنگی با یکدیگر دارند. بنابراین در این مبحث سعی میگردد هم از حبس به عنوان مجازات و هم از حبس به عنوان زندان به موازات هم بحث گردد. سپس تاریخچۀ این مجازات در جوامع بشری و در اسلام و در نهایت از میان دیدگاههای مختلفی که نسبت به این مجازات وجود دارد دیدگاههای مرتبط با اصلاح و بازپروری بزهکاران مورد بررسی قرار میگیرد.
۱-۸-۱ گفتار اول – تعریف و تاریخچه حبس
۱-۸-۱-۱ تعریف حبس
جهت آشنایی بیشتر با تعریف و مفهوم حبس در دو قسمت جداگانه از لحاظ لغوی و اصطلاحی این مقوله به شرح ذیل مورد بررسی قرار میگیرد. همان طور که گفته شد گاهی مراد از حبس ذکر آن به عنوان نوعی از انواع مجازات و گاهی از آن تحت عنوان محبس و مکان نگهداری تعبیر میشود.
۱-۸-۱-۲ معنای لغوی حبس
حبس در لغت به معنای منع کردن، بازداشتن،زندانی کردن و دیگر معانی مشابه آمده است.
در فرهنگ عمید واژه حبس به بازداشتن، زندانی کردن، بازداشت و نیز به زندان معنا شده است [۱]. در لغت نامه دهخدا، حبس عموماً به معنای زندانی کردن، زندانی، توقیف بند و بستن آمده است [۲].
در فرهنگ جامع نوین (عربی به فارسی) ترجمه المنجد نیز حبس به معنای منع کردن و احاطه ساختن چیزی به چیز دیگر آمده است[۳]. در دایره المعارف علوم اسلامی قضایی آمده است:
«۱- حبس در لغت به معنای منع کردن است، زیرا کسی که حبس میشود ممنوع از خروج از مکان معین است. حبس به معنای حبس و زندان نیز آمده است.
۲- حبس شرعی: حبس شرعی حبس در مکان معین نیست، حبس شرعی این است که شخص را از آزادی عمل در رفت و آمد و توقف باز دارند، یا او را از این کارها محدود کنند.پس ملازمت مدیون از جانب این یک نوع حبس شرعی است[۴].»