موضوع :
مقایسه کیفیت رابطه، رضایت زناشویی و شادمانی در زنان شاغل و خانه دار
(در فایل دانلودی نام نویسنده موجود است)
مقدمه
خانواده چیزی بیشتر از مجموعه افرادی است که در یک فضای فیزیکی و روان شناختی با هم مشارکت دارند . امروزه خانواده در اشکال گوناگون دیده میشود که هر کدام یک سیستم اجتماعی – فرهنگی[1] تلقی میشوند. در داخل چنین سیستمی، افراد به وسیله حلقههای عاطفی قدرتمند، با دوام و متقابل به یکدیگر گره خوردهاند ورود به این سیستم سازماندهی شده از طریق تولد یا ازدواج صورت می گیرد .
همانگونه که کی[2] (1985) عنوان کرده خانوادهها اعضای جدید را به وجود میآورند و گرچه نهایتا آنها را از دست می دهند ، با این حال روابط خانوادگی باقی میماند . بنا به گفته کارتر و مک گولدریک [3] (1988) هیچ سیستم دیگری مانند خانواده نیست. خانواده سیستم ارتباطی منحصر به فردی دارد که از روابط دوستی و کاری مجزا است. در جوامع مختلف روابط زوجی ارزش زیادی دارند به طوری که بیشتر از 80% از افراد طلاق گرفته دوباره ازدواج می کنند (به نقل از نظری ونوابی نژاد،1384،ص36).
اهمیت حفظ بنیان خانواده در جامعه صنعتی امروز، بررسی عوامل مؤثر بر رضایت از ازدواج را بیش از پیش برجسته ساخته است. دنیای ماشینی امروز با درگیر ساختن انسانها در پیچید گیهای زندگی صنعتی و با گسترش عوامل استرسزای موجود در جوامع و با گسسته شدن شبکه حمایتی سنتی، افزایش آمار طلاق و وجود زوجهای مطلقه و فرزندان بی سرپرست، اقتصاددانان، جامعهشناسان، فلاسفه و تقریباًتمامی بزرگان علوم مرتبط با خانواده را بر آن داشت تا از زاویه دید خود سرچشمهی مشکلات روابط زناشویی را بیابند . در این میان روان شناسان با بررسی عوامل مؤثر بر رضایت از زندگی زناشویی کوشیدهاند تا سهم خود را به جامعهی بشری ادا کنند ( فقیرپور، 1384، ص 142).
بیان مساله
مطالعه روابط زوجین به روشن شدن چهاچوب های ساختاری که روابط زوجین در آن شکل می گیرد کمک می کند. در بیشتر جوامع بررسی کیفیت روابط زناشویی نقش اساسی در ارزیابی کیفیت کلی ارتباطات خانوادگی دارد. کیفیت روابط زناشویی مفهومی چندبعدی است که شامل ابعاد گوناگون ارتباط زوجین مانند سازگاری، رضایت، شادمانی، انسجام و تعهد می شود (عیسی نژاد، احمدی و اعتمادی، 1388). طبق تحقیقات انجام شده کیفیت ارتباط زوجین با افسردگی، سلامت جسمانی و روانی و پیامدهای مثبت و منفی بسیاری همراه است (پاتو، حقیقت و حسن آبادی، 1391).
از سوی دیگر خانواده را موسسه یا نهاد اجتماعی معرفی کرده اند که ناشی از پیوند زناشویی زن و مرد است. از جمله مظاهر زندگی اجتماعی انسان، وجود تعادل های سالم و سازنده میان انسانها و برقرار بودن عشق به همنوع و ابراز صمیمیت و همدلی به یکدیگر است. خانواده محل ارضای نیازهای مختلف جسمانی، عقلانی و عاطفی است و داشتن آگاهی از نیازهای زیستی، روانی و شناخت چگونگی ارضاء آن ها و مجهز شدن به تکنیک های شناخت تمایلات زیستی و روانی ضرورتی انکار ناپذیر می باشد. رضایت یک فرد از زندگی زناشویی به منزله ی رضایت وی از خانواده محسوب می شود و رضایت از خانواده به مفهوم رضایت از زندگی بوده و در نتیجه موجب تسهیل در امر رشد و تعالی و پیشرفت مادی و معنوی جامعه خواهد شد (عدالتی و ردزوان ، 2010).
رضایت زناشویی عبارت است از احساسات عینی از خشنودی، رضایت و لذت تجربه شده توسط زن یا شوهر موقعی که همه ی