4-4-4 آزمون فرضیه چهارم83
4-4-4-1 آزمون چاو (chow) یا آزمون تغییرات ساختاری مربوط به فرضیه چهارم83
4-4-4-2 آزمون هاسمن مربوط به فرضیه چهارم84
4-4-4-3 آزمون فرضیه بر حسب مدلهای تعیین شده مربوط به فرضیه چهارم.85
4-5 جمع بندی86
فصل پنجم: خلاصه نتایج و پیشنهادات تحقیق
5-1 مقدمه88
5-2 خلاصه نتایج حاصل از پژوهش.88
5-3 بحث و نتیجه گیری 89
5-3-1 تجزیه و تحلیل نتایج حاصل از آزمون فرضیه اول89
5-3-2 تجزیه و تحلیل نتایج حاصل از آزمون فرضیه دوم90
5-3-3 تجزیه و تحلیل نتایج حاصل از آزمون فرضیه سوم 90
5-3-4 تجزیه و تحلیل نتایج حاصل از آزمون فرضیه چهارم.91
5-4 پیشنهادات91
5-4-1 پیشنهادات کاربردی.91
5-4 -2 پیشنهادات پژوهشی برای تحقیقات آتی.91
5-5 محدودیتهای تحقیق.92
منابع93
پیوست 98
فهرست جدولها
عنوان شماره صفحه
جدول3-1لیست جامعه مطالعاتی 59
جدول 4-1 توصیف شاخصهای مرکزی و پراکندگی دادههای متغیرها. 70
جدول4-2: نتایج آزمون ریشه واحد لوین،لین و چاو 74
جدول4-3: نتایج آزمون همبستگی (هم خطی). 75
جدول 4-4 نتایج آزمون chow مربوط به فرضیه اول 76
جدول 4-5 نتایج Hausman مربوط به فرضیه اول 77
جدول 4-6 آزمون فرضیه اول. 78
جدول 4-7 نتایج آزمون chow مربوط به فرضیه دوم 79
جدول 4-8 نتایج Hausman مربوط به فرضیه دوم. 80
جدول 4-9 آزمون فرضیه دوم 80
جدول 4-10 نتایج آزمون chow مربوط به فرضیه سوم. 81
جدول 4-11 نتایج Hausman مربوط به فرضیه سوم. 82
جدول 4-12 آزمون فرضیه سوم 83
جدول 4-13 نتایج آزمون chow مربوط به فرضیه چهارم 84
جدول 4-14 نتایج Hausman مربوط به فرضیه چهارم 85
جدول 4-15 آزمون فرضیه چهارم. 85
فهرست نمودارها
عنوان شماره صفحه
نمودار2-1 سازوکار ایجاد و انتشار سهام در صندوقهای سرمایهگذاری مشترک 17
نمودار 2-2 ساختار سازمانی متداول صندوقهای سرمایهگذاری 20
نمودار2-3 شیوههای نظارتی بر صندوقهای سرمایهگذاری. 23
نمودار4-1 هیستوگرام متغیر بازده. 71
نمودار4-2 هیستوگرام متغیر ارزش خالص دارایی 71
نمودار4-3 هیستوگرام متغیر سهام 71
نمودار4-4 هیستوگرام متغیر اوراق مشارکت 72
نمودار4-5 هیستوگرام و کرنل متغیر وجه نقد 72
چکیده
هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه بین ارزش خالص دارایی با بازدهی سهام در صندوقهای سرمایهگذاری میباشد. در این تحقیق مواردی به جز ارزش خالص دارایی که در ارتباط با داراییهای صندوقهای سرمایهگذاری هستند مورد بررسی قرار گرفت از جمله وجه نقد نگه داری شده، درصد اوراق مشارکت خریداری شده توسط صندوق و درصد سهام خریداری شده در صندوقهای سرمایهگذاری مشترک میباشد که به عنوان متغیرهای مستقل و بازدهی سهام به عنوان متغیر وابسته سنجیده میشود.
روش نمونهگیری در تحقیق حاضر به صورت حذفی سیستماتیک میباشد. جامعه آماری این تحقیق صندوقهای سرمایهگذاری در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی ١389 تا ١٣٩0 (33 صندوق) است که با توجه به آن حجم نمونه برابر 21 صندوق تعیین شد. (از آنجا که در این پژوهش برای اندازهگیری متغیرهای مربوط به ارزش خالص دارایی و بازدهی صندوقهای سرمایهگذاری از مدارک، مستندات، گزارشها و صورتهای مالی موجود در بورس اوراق بهادار تهران استفاده شده است، بنابراین بورس اوراق بهادار تهران به عنوان قلمرو مکانی تعیین گردیده است. قلمرو زمانی این پژوهش نیز از ابتدای سال ١٣٨9 تا انتهای سال 1390 میباشد) اهداف این تحقیق کاربردی و روش تحقیق از نوع همبستگی میباشد. دادههای مربوط از سایت هر صندوق جمع آوری گردید. بررسی دادههای گردآوری شده با نرم افزار (Eviews) انجام پذیرفت.
در این تحقیق از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است و نتایج حاصل از آزمون فرضیههای تحقیق نشان میدهد؛ که بین متغیرهای ارزش خالص دارایی و نقدینگی و سهام خریداری شده با بازده صندوق رابطه معناداری وجود دارد و بین مقدار اوراق مشارکت خریداری شده و بازده صندوق رابطه معناداری وجود ندارد.
کلید واژه
بازده صندوق، صندوقهای سرمایهگذاری، نقدینگی، ارزش خالص دارایی.
فصل اول
کلیات تحقیق
1-1 مقدمه
امروزه یکی از عوامل مهم توسعه اقتصادی کشورهای در حال توسعه، توانایی جذب پساندازها و هدایت آن به سمت فعالیتهای سرمایهگذاری است و میتوان ادعا کرد که، فرآیند تخصیص موثر سرمایه برای سلامتی اقتصاد و در پی آن ارتقای بهرهوری و تشویق ابتکارات ضروری است و این امر بازاری روان و کارا برای خرید و فروش اوراق بهادار و تبادل اعتبارات ایجاد میکند. برخلاف آن، فرآیند تخصیص نادرست سرمایه موجب انجام کارهای بدون بهرهوری میشود و بازار سهام را تضعیف میکنند. هدایت صحیح جریانات نقدی و وجوه سرگردان به سمت کارهای تولیدی باعث رونق اقتصادی، افزایش تولید ناخالص ملی، ایجاد اشتغال و افزایش درآمد سرانه میشود و نهایتاً رفاه کلی را در پی خواهد داشت. اقتصاددانان تشکیل سرمایه را در پیشرفت و توسعه اقتصادی ضروری و موثر میدانند لیکن انجام سرمایهگذاری خود مستلزم تأمین مالی است و تأمین مالی منطقاً بایستی به طریقی صورت گیرد که کمترین هزینه را به همراه داشته باشد. با عنایت به اینکه صاحبنظران رشته مدیریت مالی یکی از ابزارهای فعال کردن بازار و سرمایه را تشکیل مؤسسات تأمین مالی و صندوقهای سرمایهگذاری میدانند، ما بر آن شدیم که علاوه بر مروری بر صندوقهای سرمایهگذاری مشترک، عواملی که باعث ایجاد بازده مناسب در صندوقهای سرمایهگذاری مشترک میشود را مورد بررسی قرار دهیم. امیدوارم که در تحقیق حاضر بتوانیم به تبیین نقش این صندوقها کمک نموده و تحقیق حاضر نتایج مفیدی را برای سرمایهگذاران و برنامهریزان اقتصادی کشور عزیزمان به همراه داشته باشد.
در فصل اول پس از بیان مسئله تحقیق، به بیان اهمیت و ضرورت تحقیق میپردازیم. همچنین اهداف تحقیق را در قالب اهداف کلی و ویژه بیان میکنیم. چارچوب نظری تحقیق که بنیان اصلی طرح سوال و موضوع تحقیق بوده است در این فصل آورده شده و در ادامه به مدل تحقیق و فرضیههای تحقیق نیز اشاره شده است. در پایان این فصل تعاریف واژهها و اصطلاحات آمده است.
1-2 بیان مسأله
صندوقهای سرمایهگذاری از نهادهای مالی فعال در بازار اوراق بهادار هستند که فعالیت اصلی آنها سرمایه گذاری در اوراق بهادار است. این صندوقها با بهره گرفتن از وجوه سرمایه گذاران، در مقیاس بزرگ سرمایه گذاری میکنند و به دنبال کسب بازدهی مناسب برای سرمایه گذاران صندوق هستند. سرمایهگذاران یا دارندگان سهام ( واحدهای سرمایه گذاری) صندوق به نسبت سهم یا میزان سرمایه گذاری خود در صندوق، در سود و زیان آن شریک میشوند. به طور کلی عملکرد صندوقهای سرمایه گذاری به عملکرد اوراق بهادار و دیگر داراییهای موجود در سبد اوراق بهادار آنها بستگی دارد. طی دو دههی گذشته صندوقهای سرمایهگذاری مشترک از محبوبیت زیادی در بین سرمایهگذاران برخوردار شدهاند. در حال حاضر افراد بسیاری در صندوقهای سرمایهگذاری، سرمایهگذاری کردهاند و برای بسیاری از سرمایهگذاران، سرمایهگذاری در بورس به معنای سرمایهگذاری در صندوقهای سرمایهگذاری است. در همین راستا در سرتاسر جهان صندوقهای سرمایهگذاری به شکلها و روشهای مختلف و به عنوان ابزاری مفید و کارآمد برای سرمایهگذاری در اوراق بهادار شکل گرفتهاند. ایران نیز از این قاعده دور نبوده است و طی شش سال گذشته صندوقهای متعددی در بازار سرمایهی ایران شروع به فعالیت نمودهاند.
از آنجا که تداوم و گسترش فعالیت صندوقهای سرمایهگذاری در داشتن بازده مناسب برای سرمایهگذاران آنها است، در این تحقیق سعی شده که علاوه بر نحوهی فعالیت صندوقهای سرمایهگذاری مشترک عواملی که باعث ایجاد بازده مناسب میشود را بررسی نماییم.
مسئله اصلی تحقیق حاضر این است که آیا بین ارزش خالص دارایی با بازدهی سهام در صندوقهای سرمایهگذاری مشترک رابطه وجود دارد؟ بنابراین موضوع تحقیق “بررسی تأثیر ارزش خالص دارایی در بازده صندوقهای سرمایهگذاری ” میباشد.
1-3 اهمیت و ضرورت انتخاب موضوع تحقیق
در ارتباط با اهمیت صندوقهای سرمایهگذاری در بازار سرمایه کشور، باید گفت که این صندوقها به عنوان ابزار کمکی برای سرمایه گذاران کوچک است تا در بخشی از بازار سهیم باشند و مجبور نباشند که اوقات گران بهای خود را صرف خواندن روزنامههای اقتصادی بکنند. صندوقهای سرمایهگذاری مشترک، افراد عادی را قادر میسازند تا از طریق خرید واحدهای سرمایهگذاری این صندوقها، به طور غیرمستقیم در واحدهای بزرگ تولیدی سرمایهگذاری کنند و موجبات افزایش سطح تولید ملی در اقتصاد را فراهم آورند(حبیب نیا و شاه مرادی،1388). بدیهی است که چنین امری نه تنها به تجهیز منابع مالی اندک مردم و هدایت آنها به سوی فعالیتهای مولد اقتصادی میانجامد، بلکه از دیدگاهی دیگر نیز دارای اهمیت است، بدین معنی که مردم عادی معمولاً به علت نداشتن اطلاعات و تخصص، توانایی حرفهای لازم به منظور انجام سرمایهگذاری بهینه را ندارند. بنابراین، در چنین وضعیتی صندوقهای مزبور که طبیعتاً از تخصص لازم برخوردارند، خواهند توانست با ارائه خدمات کارشناسی و راهنمایی سرمایهگذاران آنان را در امر سرمایهگذاری و خرید سهام هدایت کنند. از ویژگیها و ماهیت سرمایهگذاری در صندوقها سرمایهگذاری مشترک که میتواند از ضرورتهای این تحقیق نیز از آنها یاد کرد چند گزینه عبارتند از:قابلیت بازخرید سهام به وسیله صندوق یا به عبارت دیگر نقدینگی بالای واحدهای سرمایه گذاری صندوقها و همچنین تنوع فعالیت بر اساس اهداف سرمایه گذاران، استفاده از مدیریت تخصصی در اداره سبد، کاهش هزینههای کارگزاری و عملیاتی در مقایسه با معاملههای کوچک سرمایه گذاران، کاهش خطر سرمایه گذاری از راه مالکیت در سبد مالی متنوع(چاوشی،1390).
1-4 پرسشهای تحقیق
آیا بین ارزش خالص دارایی با بازدهی در صندوقهای سرمایهگذاری رابطه معناداری وجود دارد؟
آیا بین وجه نقد نگه داری شده در صندوق با بازده صندوقهای سرمایهگذاری رابطه معناداری وجود دارد؟
آیا بین مقدار اوراق مشارکت خریداری شده در سبد صندوق سرمایهگذاری با بازده صندوقهای سرمایهگذاری رابطه معناداری وجود دارد؟
آیا بین مقدار سهام خریداری شده در صندوق با بازده صندوقهای سرمایهگذاری رابطه معناداری وجود دارد؟
1-5 اهداف تحقیق
بررسی تأثیر ارزش خالص دارایی با بازدهی صندوقهای سرمایهگذاری .بررسی رابطه بین وجه نقد نگه داری شده در صندوق با بازده صندوقهای سرمایهگذاری
بررسی رابطه مقدار اوراق مشارکت خریداری شده در سبد صندوق سرمایهگذاری با بازده صندوقهای سرمایهگذاری
بررسی رابطه بین مقدار سهام خریداری شده در سبد صندوق با بازده صندوقهای سرمایهگذاری
1-6 فرضیههای تحقیق