ج: داوطلبانه بودن در روند نظارتی اجازه میدهد تا عموم مردم و غیر وسازمان دولتی (NGOs[34]) نقش مهمی هم در تدوین قانون جدید و اجرای آن ایفا کنند با این حال، برخی از سازمان های غیر دولتی و عموم مردم ممکن است درک مؤثر و نوآورانه نسبت به روش نظارتی نداشته باشند که منجربه کاهش استانداردهای حفاظت زیست محیطی و یا مقررات زدایی نامناسب میگردد. اجتناب از این تصور نادرست نیاز به ارتباطات خوب با ذینفعان در توسعه و پیاده سازی مقررات مربوطه دارد.
د: قانونگذار یا تنظیم کننده باید از تجارب به دسـت آمده توسط مقامات صالح، اتحادیه های صنفی و کسـب و کـار ومشاوران دست اندر کار در اجرای قانون موجود استفاده نماید. این تجربیات اغلب ضروری برای تدوین قانون سازگار است چون از کسانی که در اجرای و مطابق با قانون درگیر هستند بازخورد گرفته است. بررسی منظم از اثربخشی، انسجام و ارتباط مداوم مقررات یک عمل حیاتی خوب در حفظ محیط زیست است.
۴) موانع اطلاعاتی
الف: مسائل زیست محیطی اغلب پیچیده و مفصل هستند برای تصمیم گیری درست کشورها، دانش روزمورد نیاز است.
مقامات باید قادر به دسترسی به پایگاه داده های اطلاعات و به اشتراک گذاشتن اطلاعات باشند. از راه های دیگر قابل توجه جهت بهبود وضعیت، دستورالعمل دسترسی اطلاعات محیط زیست نه تنها برای مقامات بلکه برای عموم و کسانی که تحت تاثیر قوانین زیست محیطی قرار دارند تنظیم گردد.
ب: برای کاهش بار نظارتی و مقررات کارآمد تر نیاز برای به اشتراک گذاری بیشتری از اطلاعات و مدیریت آنلاین است. هر دو نیاز به سیستم های فناوری جدید برای تنظیم و اجرا دارند. و نیاز به سیستم های بین سازمانی که از لحاظ هزینه مقرون به صرفه و دامنه فنی گسترده ای خواهد داشت.
۵) موانع زیرساخت و اداری
الف: مقررات ضعیف میتواند از عدم بررسی دقیق چالش در تمام سطوح به وجود آیند. اولین روش توسعه یافته برای اجرای یک بند جدید قوانین، همیشه بهترین آن ها نیست، پس بررسی دقیق مشکلات و چالش به طور کلی یک رویکرد بهتر ایجاد میکند تا بتوان مقررات را تدوین کرد.
ب: دستور کار منظم دامنه بهتر برای طرح های تجاری و کاهش نظارت به صورت روش های داوطلبانه فراهم میکند، اما برای این کار به طور مؤثر باید یک سیستم مناسب و متناسب وجود داشته باشد، جریمه و مجازات نمیتواند سیستم نظارت مؤثر برای اطمینان از انطباق قوانین با سیستم اداری باشد.
ج: روش داوطلبانه از طریق توافق متقابل فراتر و کارآمد تر از اجرای موجود قوانین ازطریق اعمال یک سیستم مانیتورینگ قوی است. این توافقات باید به طوری طراحی شود که عدم تطابق با استانداردهای داوطلبانه منجر به حذف صدور گواهینامه شرکتها گردد. این میتواند شرکت را تحت تاثیر قرار دهد در رقابت در بازار که در آن برای مصرف کنندگان صدور گواهینامه زیست محیطی بسیارمهم است در نتیجه این نظارت در دسترس عموم مردم قرار میگیرد و انگیزه های اضافی را به رعایت حفاظت از محیط زیست به دنبال دارد(سازمان حمایت از شبکه محیط زیست اروپا ۲۰۰۷).
(۲-۴-۷) عوامل تاثیر گذار بر محیط زیست
آلوده کننده ها عبارتند از:
آلودگی های حاصل از احتراق
ضایعات صنعتی
مواد رادیو اکتیو
زباله شهری
صوت یا سرو صدا
حرارت
مواد شیمیایی
آلوده کننده های طبیعی ( آتشفشان ها ، آتش سوزی جنگلها ، مرداب ها و ….)
* آلاینده های هوا:
گازها از جمله گاز CO 2[35],CO[36] ,Nox[37] ,SOx[38]
اکسید کننده های فتو شیمیایی
هیدروکربنها و ترکیبات آلی فرار
ترکیبات هالوژنه
مواد جامد معلق
ذرات گرد وغبار
یا دوده
مایعات معلق در هوا
بخار آب
* آلاینده های آب:
پسابهای صنعتی حاصل از فرایند صنایع
فاضلابهای انسانی مناطق اداری و مسکونی
آبروهای آبهای سطحی روان آبهای ناشی از بارندگی
* آلاینده های خاک:
دور ریز ضایعات به خاک
زباله های صنعتی ، خانگی یا بهداشتی
ضایعات فلزی
مواد جامد خطرناک مثل آزبست ، سرب ، روی ، نیکل و…
پساب صنعتی
مواد شیمیایی مانند اسیدها و بازها ، انواع مواد شوینده
مواد خطرناک مثل انواع سموم شیمیایی ، حشره کش ها ، و…
مواد سوختی و نفتی (گازوئیل ، مازوت و…)
شیرابه زباله ها و زنگاب فلزات
* سایر آلودگی ها:
آلودگی صوتی
آلودگی تصویری
آلودگی رادیو اکتیو
آلودگی نفتی
آلودگی حرارتی
ارتعاشات و…
(۲-۴-۸) مشکلات عمده زیست محیطی جهان
گرم شدن زمین
سوراخ شدن لایه ازن
باران های اسیدی
وارونگی هوا
از بین رفتن زیستگاه ها(www.Asemooni.com )
(۲-۵) پیشینه تحقیق
(۲-۵-۱) پیشینه داخلی
ارائه و برازش مدل تلفیقی جامع و جزئی مدیریت استراتژیک منابع انسانی به منظور بهبود بحرانهای زیست محیطی سازمانی(با تأکید بر تسهیم دانش)(مصطفی رضایی راد و همکاران ،۱۳۹۰)
بسیاری از محققین بر این باورند که بسیاری از بحرانهای زیست محیطی ناشی از عملکرد سازمانهامیباشند، لذا در قضاوت در مورد سازمانها، نباید تنها به موفقیتهای اقتصادی آن ها توجه کرد، بلکه باید در قالب مسئولیت پذیری اجتماعی سازمانها، معیارهای غیر اقتصادی همچون مسائل مربوط به حفظ محیط زیست را در نظر گرفت. هدف از نگارش این مقاله ارائه و برازش دو مدل تلفیقی جامع و جزئی مدیریت استراتژیک منابع انسانی به منظور بهبود بحرانهای زیست محیطی سازمانی با تأکید بر تسهیم دانش میباشد. در اجرای تحقیق از استراتژی پیمایشی– تحلیلی و نمونهگیری تصادفی استفاده شده است. همچنین کارکنان کارخانه شیشه همدان به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شدهاند. از رویکرد حداقل مربعات جزیی توسط نرم افزار پیالاس و رویه هالاند در بررسی برازندگی و فرضیات بهره برده شده است. نتایج حاصل از بررسیها به ارائه دو مدل منجر شده است. این دو مدل نگرشی کلی و جزئی به وظایف سازمان داشته و دیدی جامع را به مسائل حفظ محیط زیست توسط سازمانها بر مبنای مدیریت استراتژیک منابع انسانی ارائه میدهد. نتایج حاصل میتواند مورد استفاده سازمان محیط زیست، مدیران منابع انسانی و برنامهریزان استراتژیک تمامی سازمانها و کلیه افراد و سازمان های دیگر در امر سیاستگذاری و حفظ محیط زیست قرار گیرد.
توسعه پایدار پیامد حسابداری و بازاریابی سبز و مسئولیت پذیری اجتماعی با تأکید بر راهبری شرکتی (مهدی طالبیان و همکاران ۱۳۹۱)