برای رعایت حریم خصوصی نام نگارنده و استاد راهنما در سایت درج نمی شود
(در فایل دانلودی نام نویسنده و استاد راهنما موجود است)
چکیده
هدف: این پژوهش با هدف بررسی رابطه پیش بینی کنند گی طرحواره های ناسازگار اولیه و سبک های نگرش به عشق بر تعارضات زناشویی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش 220 نفر از دانشجویان متاهل دانشگاه آزاد کرج در سال139۳ بود که از این تعداد 110 نفر زن و 110 نفر مرد متاهل ًانتخاب شده است.
روش: پژوهش حاضر از نوع توصیفی و مدل همبستگی است و جهت جمع آوری اطلاعات از روش نمونه گیری تصادفی خوشهای استفاده شده است.در این تحقیق به جهت ارزیابی تعارضات زناشویی از پرسشنامه تعارضات زناشویی و به جهت ارزیابی طرحواره های ناسازگار اولیه از پرسشنامه طرحواره یانگ و برای ارزیابی سبک نگرش به عشق نیز از پرسشنامه سبک های نگرش به عشق استفاده گردیده است. هر سه پرسشنامه نیز در ایران هنجار یابی شده اند .روش آماری مورد استفاده برای این پژوهش تحلیل رگرسیون چندمتغیره می باشد. نتایج تحلیل داده ها نشان می دهد که مؤلفه های طرد و بریدگی ، خود گردانی ، عملکرد مختل ،گوش به زنگی بیش از حد و بازداری، پیشبینیکننده تعارضات زناشویی هستند. همچنین در میان سبکهای عشق ورزی ؛سبک عشق رومانتیک ، عـشق بازیگرانـه و عشق شهوانی پیشبینیکننده تعارضات زناشویی می باشندو سبک های عشق دوستانه ، عشق فداکارانه و عشق واقعگرایانه پیشبینیکننده تعارضات زناشویی نیستند.
واژگان کلیدی: طرحواره های ناسازگار اولیه ، سبک نگرش به عشق ، تعارضات زناشویی.
فهرست مطالب
عنوان صفحه
چکیده ت
فهرست مطالب ث
فهرست جدول ها ح
فصل اول کلیات پژوهش ۸
مقدمه. ۱۰
بیان مسئله ۱۲
اهمیت و ضرورت پژوهش 8
اهداف پژوهش 9
فرضیههای پژوهش 10
متغیرهای پژوهش 11
تعاریف متغیرها 11
تعریف مفهومی متغیرها 11
طرحواره ناسازگار اولیه 11
تعارضات زناشویی 12
سبک های نگرش به عشق. 13
فصل دوّم: مبانی نظری و پیشینه پژوهش 15
مقدّمه. 15
تاریخچه سازه طرح واره. 16
تعریف یانگ ازطرح واره. 21
ویژگیهای طرح واره ناسازگار اولیه 23
حوزه های ویژگیهای طرح واره ناسازگار اولیه. 27
حوزه اول : بریدگی و طرد. 28
حوزه دوم : خود گردانی و عملکرد مختل. 30
حوزه سوم: محدودیت های مختل 32
حوزه چهارم: دیگر جهت مندی. 33
حوزه پنجم: گوش به زنگی بیش از حد و بازداری 35
تدوین طرحواره درمانی 38
سبک های نگرش به عشق. 40
پیشینه تحقیق 43
فصل سوم : روش پژوهش. 46
روش تجزیه و تحلیل. 47
جامعه نمونه و روش نمونه گیری 47
ابزارهای پژوهش 48
پرسشنامه تعارضات زناشویی 48
پرسشنامه طرحواره یانگ. 49
پرسشنامه سبک نگرش به عشق. 125
فصل چهارم: یافتههای پژوهش. 51
توصیف دادهها 52
استنباط آماری دادهها 54
فرضیه پژوهش. 54
نتایج: 56
فصل پنجم: بحث و نتیجه گیری 61
مقدمه. 62
تبیین. 62
نتیجه گیری 62
پیشنهاد های پژوهش. 63
منابع فارسی. 70
منابع لاتین 71
پیوست ها 74
پیوست 1. پرسشنامه طرح واره یانگ. 74
پیوست ۲. مقیاس نگرش نسبت به عشق. 80
پیوست ۳. پرسشنامه تعارضات زناشویی. 85
چکیده انگلیسی 88
مقدمه
در تمام طول زندگی “روابط ” نقش اساسی در زندگی انسان بازی می کنند . زیرا ما همواره درحال برقراری ارتباط هستیم. آدمی نمیتواند ارتباط برقرار نکند (واتسلاویک، بیون، و جکسون[1] ،1967؛ به نقل گلدنبرگ و گلدنبرگ،2007). روابط خانوادگی فشردهترین موقعیت برای بروز اختلافات و تعارضات بین فردی است. یکی از مشکلات شایع درخانواده، تعارضات زناشویی است. تعارض در روابط صمیمی امری طبیعی است و ازدواج از این قاعده مستثنی نیست زیرا تعاملات مکرر و مختلف زوجین زمینههای بی شماری را برای تعارض فراهم میکند (لیم هونگ[2]،2000؛ به نقل از ویکس،2001). بنابراین، تعارض بین زوجین امری طبیعی و ناشی از وجود تفاوتهاست و نمیتوان مانع از تعارض شد. اما این تعارضات را میتوان از طریق شناسایی تفاوتهای فردی و کسب آگاهی و بینش طوری اداره کرد که نتایج مثبتی حاصل شود.
لذا ضروری است که متغیرهای روان شناختی تاثیر گذار در شکل گیری نگرش های افراد مورد بررسی قرار گرفته وبه آنان شناسانده شود . طرحواره های ناسازگار اولیه به عنوان زیر ساخت های شناختی منجر به تشکیل باورهای غیر منطقی میشوند . طرحواره ها دارای مولفه های شناختی ، عاطفی و رفتاری هستند . هنگامی که طرحواره های ناسازگار اولیه فعال میشوند سطوحی از هیجان منتشر میشود و مستقیم یا غیر مستقیم منجر به اشکال مختلفی از آشفتگی های روان شناختی نظیر افسردگی واضطراب و تعارضات بین فردی و مانند آنها می شود . طرحواره های نا سازگار اولیه[3] منجر به اختلال روانی خاص نمی شوند اما آسیب پذیری فرد را برای اختلالات روانی افزایش می دهند . یانگ[4] (1990، 1999) معتقد است برخی از طرحواره ها به ویژه آن هایی که عمدتا در نتیجه تجارب ناگوار دوران کودکی شکل می گیرند ممکن است هسته اصلی اختلالات شخصیت ، مشکلات منش شناختی خفیف تر و بسیاری از اختلالات مزمن محور یک قرار بگیرند.
از آنجایی که عشق یکی از مهم ترین عوامل آرامش زوجین است . این آرزوی مشترک بین همه ی زن و شوهرها است که با