رفتار هزینه
گاریسون و نورین (۲۰۰۳)، رفتار هزینه را به این صورت تعریف کرده اند : رفتار هزینه به این معنی است که هزینهها چگونه نسبت به تغییراتی که در سطح فعالیت رخ میدهد، واکنش نشان می دهند.
مدیرانی که رفتار هزینهها را بهتر میشناسند شرایط بهتری برای پیش بینی مسیر هزینهها در شرایط عملیاتی گوناگون داشته و میتوانند فعالیتهای شرکت و در نتیجه سود را بهتر طرح ریزی کنند.هزینه های تولیدی یه ثابتند و یا متغیر که هزینه های ثابت، هزینههایی هستند که با تغییر سطح فعالیت هیچگونه تغییری نمیکند و هزینه های متغیر، هزینههایی هستند که تغییرات آنها بسته به تغییر در سطح فعالیت تغییر می کنند.
۲-۲-۵- مفروضات اصلی الگوی رفتار هزینه
در نگرش سنتی حسابداری صنعتی، طبقه بندی هزینهها به اجزاء ثابت و متغیر و با توجه به سه مفهوم هزینه، افق زمانی و دامنه مربوط انجام می شود به همین دلیل در این بخش ابتدا هریک از این مفاهیم به صورت مختصر شرح داده می شود و سپس مفروضات اصلی الگوی هزینه ارائه می شود.
- موضوع هزینه: هر موضوعی که اندازه گیری مجرای هزینه آن مورد نیاز باشد، موضوع هزینه تلقی می شود. یک قلم هزینه خاص ممکن است نسبت به یک موضوع هزینه، متغیر و نسبت به موضوع دیگر ثابت باشد.
- افق زمانی: تعیین اینکه یک قلم هزینه نسبت به فعالیت خاصی ثابت یا متغیر است، به افق زمانی تصمیم بستگی دارد. با فرض ثابت ماندن سایرعوامل، هرچه افق زمانی بلندتر باشد به احتمال بیشتری آن هزینه متغیر خواهد بود.
- دامنه مربوط: نکته دیگر استفاده از الگوهای رفتار هزینه، اینست که این الگوها فقط در دامنه مربوط معتبر هستند. مقصود از دامنه مربوط دامنهای است که در آن محدوده رابطهای خاص بین هزینه و عامل هزینه برقرار است. خارج از این دامنه، الگوهای رفتار هزینه تغییر می کند و به شکل غیرخطی درمیآید(هورن کرن و همکاران ، ۲۰۰۶).
هزینه های متغیر و ثابت برمبنای مفروضات مهمی بشرح زیر تعریف میشوند :
- با توجه به یک موضوع هزینه خاص، هزینهها به ثابت یا متغیر طبقه بندی میشوند.
- محدوده زمانی مشخص است.
- منحنی کل هزینهها بصورت خط مستقیم است.
- تنها یک عامل هزینه وجود دارد، یعنی اثر سایر عوامل به هزینه ها ثابت نگه داشته می شود.
- تغییر عامل هزینه فقط در دامنه مربوط رخ میدهد ( هورن کرن و همکاران ،ترجمه پارسائیان، ۲۰۰۶).
۲-۲-۶- انواع دیدگاه ها درباره رفتار هزینه
اگرچه در کتب حسابداری دو الگوی اصلی برای رفتار هزینهها ارائه شده، اما بسیاری از هزینهها رفتاری مشابه با هردو الگو را دارند که به آنها هزینه های نیمه متغیر گویند. هزینه های نیمه متغیر ترکیبی از هزینه ثابت و هزینه متغیر هستند ،نمونه ای از این هزینه ها هزینه نگهبانی است. رفتار هزینه های مذکور بنحوی است که در سطوح گستردهای از فعالیت ثابت میمانند و تنها در واکنش به تغییرات خیلی بزرگ سطح فعالیت، افزایش یا کاهش مییابند. علاوه بر این، هزینه های ثابت ممکن است اختیاری یا غیر اختیاری باشند (گاریسون و نورین،۲۰۰۳).
هزینه های ثابت غیر اختیاری ماهیتا بلندمدت هستند و نمیتوان آنها را در کوتاه مدت کاهش داد یا حذف کرد. استهلاک دارائیهای ثابت و حقوق مدیریت و کارکنان عملیاتی، نمونه ای از هزینه های ثابت غیراختیاری است. هزینه های ثابت اختیاری عموما هزینه کوتاهمدت هستند و میتوان آنها را بدون این که اهداف بلندمدت موسسه خدشهدار شود، در کوتاه مدت کاهش داد. به عنوان نمونه میتوان به هزینه های بازاریابی، تحقیقات در روابط عمومی، اشاره کرد. با این وجود برخی از صاحبنظران حسابداری مدیریت معتقدند که هزینهها متغیر یا ثابت نیستند و رابطه میان هزینهها وسطوح فعالیت فقط در محدوده مربوط برقرار است (اینگرام وهمکاران،۱۹۹۷) از این رو میچل (۱۹۹۳) دیدگاه ادبیات حسابداری درباره رفتار هزینه را نزدیک بین دانسته اند. زیرا رفتار هزینه فقط توسط یک محرک یعنی سطح تولید، تحلیل و اندازه گیری می شود. به نظر آنها، طبقه بندی هزینه های غیرمستقیم بعنوان هزینه های ثابت، منجر به تصمیمات نادرستی می شود. زیرا در بسیاری از موسسات با وجود عدم افزایش سطوح فعالیت این هزینهها با نرخ بالایی افزایش مییابد. اساس این بحث را میتوان در مفروضات هزینهیابی بر مبنای فعالیت جستجو کرد که هزینهها را متاثر از حجم هر یک از فعالیتها میداند نه حجم تولید. اهمیت محرکهای هزینه بدلیل اطلاعاتی است که برای تشریح رفتار هزینهها فراهم میآورند، اما حتما در هزینهیابی بر مبنای فعالیت هم فرض می شود که رابطهای خطی میان محرکها وهزینهها وجود دارد. نورین (۱۹۹۱)، تخصیص هزینهها به روش هزینهیابی بر مبنای فعالیت را تنها زمانی مربوط میداند که شرایط زیر برقرار باشد:
- همه هزینه را بتوان به مراکز هزینه تخصیص داد و هریک از آنها را به عنوان تابعی از یک فعالیت در نظر گرفت.
- مقدارهزینهها در هر مرکز هزینه متناسب با فعالیت مربوط تغییر کند.
- تمامی هزینهها را بتوان به فعالیتهایی نسبت داد به گونهای که اگر تولید یک متوقف شود و فعالیت مرتبط به آنها محصول حذف شود.
[۱]-Cost object
[۲] -Time horizon
[۳] -Relevant range
سوالات یا اهداف پایان نامه :
سوال اصلی:
۱- بین ویژگیهای شرکت و ساختار سرمایه آنها چه رابطه ای وجود دارد؟
سوالات فرعی:
۱- بین ساختار هزینه و ساختار سرمایه چه رابطه ای وجود دارد؟
۲- بین اندازه شرکت و ساختار سرمایه چه رابطه ای وجود دارد؟
۳- بین سود آوری شرکت و ساختار سرمایه چه رابطه ای وجود دارد؟
برای پاسخگویی به سوالات بالا فرضیه های زیر تدوین شده است.