در پایان می توان پیش بینی تئوری ها و فرضیه های فوق الذکر را به شرح زیر خلاصه کرد:
۱- شرکت هایی که از سودآوری بالاتری برخوردارند، کمتر به استقراض اتکا می کنند (پیش بینی تئوری سلسله مراتب گزینه های تامین مالی و فرضیه عدم تقارن اطلاعات) (مایرز و ماجلوف،۱۹۸۴).
۲- شرکت هایی که با فرصتهای رشد (سرمایه گذاری) اندک یا منفی مواجه اند، بیشتر به استقراض اتکا می کنند (پیش بینی تئوری هزینه های نمایندگی) (جنسن و مکلینگ،۱۹۷۶).
۳- شرکت هایی که از جریان نقدی آزاد زیاد برخوردارند بیشتر به استقراض اتکا می کنند (پیش بینی تئوری هزینه های نمایندگی و فرضیه جریان نقدی آزاد) (جنسن،۱۹۸۶).
۴- صنایعی که از رشد بالا و فرصت های سرمایه گذاری آتی زیاد بر خوردارند، کمتر به استقراض اتکا می کنند (پیش بینی تئوری هزینه های نمایندگی و تئوری سلسله مراتب گزینه های تامین مالی) (بریلی و مایرز، ۱۳۸۳).
۵- شرکت هایی که سود عملیاتی آنها با عدم اطمینان یا نوسان زیاد همراه است در مقایسه با
شرکت هایی که سود عملیاتی آنها با قطعیت بیشتر یا نوسان کمتر همراه است، کمتر از استقراض استفاده می کنند (پیش بینی تئوری سلسله مراتب گزینه های تامین مالی) (استیفن راس و دیگران،۲۰۰۲ ).
۶- شرکت هایی که بخش اعظم دارایی های آنها را دارایی های ثابت مشهود (زمین، ساختمان،
ماشین آلات و موجودی کالا) تشکیل می دهد در مقایسه با شرکت هایی که اغلب دارایی های آنها را دارایی های نا مشهود (نیروی انسانی متخصص، دانش فنی انباشته و فعالیتهای تحقیق و توسعه) تشکیل می دهد، بیشتر به استقراض اتکا می کنند(راجان۱و زینگالس۲،۱۹۹۵).
۷- شرکت های بزرگ به دلیل دسترسی نسبتاً آسان به بازارهای سرمایه یا منابع مختلف تامین مالی، برخورداری از تنوع محصول یا مصونیت بیشتر در قبال هزینه های بحران مالی، بیشتر به استقراض اتکا می کنند (تیتمن۳ و وسلز۴، ۱۹۸۸)
۲-۱۴ مرور مختصر مطالعات و تحقیقات
روش های تامین مالی برای تداوم فعالیت و اجرای پروژه های سود آور در فرایند رشد شرکت ها موثرند و موجب ادامه حیات شرکت ها در دنیای رقابتی امروز می شوند. مدیران شرکت ها سعی می کنند روش هایی را بر گزینند که اثرات مثبتی را بر روی ارزش شرکت (بازده سهام، قیمت سهام) داشته باشد به علت اینکه سهامداران در پی این هستند، در قبال وجهی که پرداخت می کنند هم بتوانند وجه خود را باز پس گیرند و هم اینکه سودی بدست آورند.
محققین هم با توجه به اهمیت این موضوع بررسی های فراوانی در مورد روش های مختلف تامین مالی و اثرات آنها بر روی بازده، قیمت سهام و دیگر متغیرهای موجود در شرکت ها انجام داده اند. با نگاهی اجمالی به بررسی های صورت گرفته به این نکته پی می بریم که محققین به دو صورت کلی و جزئی در این مورد بحث و بررسی داشته اند، یعنی یکسری از افراد بر روی روش های تامین مالی بطور کل و افراد دیگر بر روی تک تک روش های تامین مالی و اثرات آن بر روی شرکت، تحقیقاتی را انجام داده اند.
مرور مطالعات و تحقیقات مرتبط با موضوع از منابع مختلف نظیر دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی داخل کشور و نیز سایتهای اینترنتی متصل به موسسات، دانشگاهها و مراکز تهیه و تدارککننده منابع علمی و پژوهشی، مؤید این نکته است تحقیقی که بطور خاص بر روی روش های تامین مالی در نظر گرفته شده برای این تحقیق، مورد بررسی قرار گرفته باشد یافت نمی شود.
در واقع این تحقیق با مطالعات مشابه گذشته دارای دو وجه افتراق است، اولاٌ اینکه در این تحقیق ما یکی از روش های تامین مالی داخلی(سودانباشته) را در برابر یک روش تامین مالی خارجی (استقراض) مورد بررسی قرار می دهیم، ثانیاً اینکه این تحقیق در واقع یک مطالعه موردی می باشد (صنایع غذایی) که در مطالعات قبلی مورد توجه قرار نگرفته است.
به همین دلیل ذیلاً تعدادی از مطالعات داخلی و خارجی که بیشترین شباهت را با عنوان تحقیق داشته اند و بطور کل درباره تامین مالی یا یکی از متغیرهای مورد بحث در این تحقیق بررسی هایی انجام داده اند، بطور خلاصه مورد اشاره قرار می گیرند:
۲-۱۴-۱ مرور مختصر بر مطالعات داخلی
رحمانی، محمود (۱۳۷۴)، تاثیر روش های تامین مالی (وام های بلندمدت و انتشار سهام عادی) بر روی قیمت سهام شرکت های بورس تهران با بهره گرفتن از رگرسیون و ضریب همبستگی مورد بررسی قرار داده و به این نتیجه رسیده است که انتشار سهام موجب کاهش قیمت سهام می شود و بدهی بدون ریسک قیمت سهام را کاهش نمی دهد.
اهداف تحقیق عبارتند از:
الف) طراحی ساختار مطلوب در مورد استفاده از وام یا انتشار سهام با توجه به وضعیت فعلی بازار سرمایه ایران.
ب) تاثیر انتشار سهام و اخذ وام بر بازده و ارزش سهام شرکت های پذیرفته شده در بازار بورس.
نتایج بدست آمده از این تحقیق به شرح زیر است:
۱- فرض صفر تحقیق بر اساس نتایج بدست آمده رد می شود یعنی نحوه تامین مالی بر قیمت سهام تاثیر دارد.
۲- در بازار بورس تهران در موقع افزایش سرمایه از طریق آورده های نقدی، قیمت بازار سهام به اندازه قیمت تئوری کاهش نمی یابد. لذا مدیریت با در اختیار داشتن اطلاعاتی در زمینه سهام می تواند در مواقعی که قیمت سهام بالاست با انتشار سهام جدید، ارزش شرکت و ثروت سهامداران را حداکثر نماید.
۳- روش تامین مالی در شرکت های پذیرفته شده در بازار بورس تهران بر روی درآمد هر سهم تاثیری نداشته است. بدین معنی که شرکت هایی که از وام های بلند مدت استفاده نموده اند با توجه به پایین بودن نرخ بهره به طور صحیحی از آن استفاده نکرده اند (رحمانی، ۱۳۷۴).
شمس عالم، حسام (۱۳۷۵)، حسابداری تأثیر افزایش سرمایه بر بازده سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران را مورد بررسی قرار داده است. برای انجام تحقیق سه گروه اصلی شرکت ها که به ترتیب در دوره تحقیق یک ، دو و چهار بار افزایش سرمایه داده بودند و یک گروه کنترل که در دوره تحقیق افزایش سرمایهای نداشتهاند انتخاب شدند. متناسب با جوامع آماری ۶ فرضیه اخص تحقیق برای نتیجهگیری کلی در مورد فرضیه اهم یعنی تأثیر افزایش سرمایه بر بازده سهام طراحی شدند. در ۳ فرضیه اول میانگین بازده سهام هر گروه از شرکت ها در دوره بعد از افزایش سرمایه با میانگین بازده سهام گروه کنترل سنجیده شده است و در ۳ فرضیه دوم به دنبال بررسی تغییر بازده سهام هر گروه از جوامع آماری در دوره بعد از افزایش سرمایه نسبت به دوره قبل از افزایش سرمایه میباشیم. نتایج به دست آمده
۱Rajan
۲ Zingales
۳ Titman
۴ Wessels
سوالات یا اهداف پایان نامه :
۱) اثر سود انباشته (اندوخته) را بر قیمت سهام مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد.
۲) اثر استقراض را بر قیمت سهام مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد.
۳) اثر سود انباشته (اندوخته) را بر بازده سهام مورد بررسی قرار دهد.
۴) اثر استقراض را بر بازده سهام مورد بررسی قرار دهد.
۵)با بهره گرفتن از آزمون های مورد نظر بازده سالانه شرکت هایی که از طریق استقراض تامین مالی کرده اند را بازده سالانه شرکت هایی که از طریق سود انباشته(اندوخته) تامین مالی نموده اند مقایسه نماید.