برای رعایت حریم خصوصی نام نگارنده و استاد راهنما در سایت درج نمی شود
(در فایل دانلودی نام نویسنده و استاد راهنما موجود است)
چکیده
هدف از این پژوهش بررسی سودمندی یک دوره ی آموزشی طراحی شده برای کاهش وزن وافزایش سلامتی در راستای بالابردن سطح آگاهی و دانش تغذیه ای ، نیز بالا بردن انگیزه ی افراد برای داشتن وزن مناسب و همچنین تغییر نگرش آنها نسبت به مصرف موادغذایی که همگی به زندگی سالم و با کیفیت منتهی میشود،بود.این پژوهش درمنطقه ی دو تهران انجام شده است. شرکت کنندگان دراین پژوهش ۲۰ نفر بودند و به روش تصادفی گزینش شدند. دراین پژوهش روش داده گیری و سنجش، پرسش بوده است که در آن یک گروه داده بخش(نمونه) ۲باربه صورت پیش آزمون و پس آزمون با ابزار( پرسشنامه های انگیزه ی کاهش وزن وآگاهی تغذیه ای ونگرش) پژوهنده ساخته، سنجش شده اند. پایایی ابزار به روش بازآزمایی و روایی درونی ابزار به روش آلفای کرونباخ تأیید شده است. دوره ی آموزش با رویکرد سازاگرایی شامل ۶ جلسۀ آموزش بوده است. برای پاسخ به چهار پرسش این پژوهش ، آزمون آماری جهت مقایسه ی پیش آزمون و پس آزمون نمرات با سطح مقیاس فاصله ای و نسبتی از آزمون تی زوجی(همبسته) و جهت مقایسه ی پیش آزمون – پس آزمون اطلاعات با سطح دقت اسمی دو مقوله ای از آزمون بی پارامتری مک نمار استفاده شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که روش آموزشی طراحی شده درارتقاء سطح آگاهی تغذیه ای ،انگیزه ی کاهش وزن وعملکرد افراد مؤثر است. ولی نگرش افراد نسبت به مصرف صحیح موادغذایی قبل وبعداز مداخلۀ آموزشی تفاوتی نشان نداد.
کلید واژگان: آموزش ، تغذیه، کاهش وزن و افزایش سلامتی.
فهرست مطالب
۱ – فصل اول : مسأله ی پژوهش
۱-۱- سرآغاز.۲
۱-۲- پیشگفتار۳
۱-۳- بیان مسئله ی پژوهش.۳
۱-۴- اهمیت وضرورت پژوهش(واقعیت بومی)۶
۱-۵- هدف پژوهش.۸
۱-۶- پرسش های پژوهش ۹
۱-۷- تعریف متغیرها ۹
۱-۸- تعریف مفهوم ها.۱۰
۲ – فصل دوم : مبانی نظری و بازنگری پیشینه پژوهش
۲-۱- پیشگفتار ۱۴
۲-۲- مبانی نظری ۱۴
تعریف آموختن ۱۶
نظریه های آموختن ۱۸
تعریف انگیزش ۲۰
نظریه های انگیزش ۲۰
رابطه آموختن و انگیزش. ۲۳
تعریف باور. ۲۵
منابع باور. ۲۶
تاریخچه آموزش بهداشت وتغذیه در ایران ۲۶
۲-۳- پیشینه پژوهش های انجام شده
پژوهش های انجام شده در ایران. ۲۷
پژوهش های انجام شده درسایر کشورها ۳۳
نتیجه. ۴۲
۳ – فصل سوم: روش های پژوهش
۳-۱-پیشگفتار. ۴۵
۳-۲- روش پژوهش. ۴۵
۳-۴- جامعه آماری ۴۵
۳-۵- نمونه و روش نمونه گیری ۴۵
۳-۶- ابزارهای پژوهش ۴۵
۳-۷- پایایی و روایی ابزار. ۴۶
۳-۸- شیوه اجرای پژوهش ۴۸
۳-۹- تحلیل روش پژوهش ۴۹
۴- فصل چهارم: یافته های پژوهش
۴-۱- پیشگفتار. ۵۱
۴-۲- آمارتوصیفی ۵۱
۴-۳- آماراستنباطی ۵۹
۵- فصل پنجم: بحث ونتیجه گیری
پیشگفتار. ۶۷
خلاصه ای ازفصل های پیشین ۶۷
نتیجه گیری ۷۱
کاستی ها ۷۲
پیشنهادها ۷۲
فهرست منابع فارسی. ۷۴
فهرست منابع انگلیسی. ۷۸
پیوست ها
پرسشنامه ویژگیهای سلامت ۸۱
پرسشنامه(K.A.M). ۸۴
پنجاه نکته مهم. ۹۱
چهارده پله آموزشی. ۹۵
شعارهای سازمان جهانی بهداشت. ۹۶
چکیده(انگلیسی). ۱۰۲
1-1 سرآغاز
انسان سالم محور توسعه پایدار در کشوربه حساب می آید زمانی میتوان به رشدوتوسعه ی همه جانبه درکشورامیدوار بود که نیروی کارسالم، ماهر وتوانمند دراختیارمان باشد و این مهم میسرنمیشود مگر آنکه از امروز برای پرورش نسلی سالم و پویا چه ازنظرجسمانی وچه ازنظر روحی (ذهنی) برنامه ریزی نماییم. بی شک زمینه ی پرورش نسل سالم برای فردای بهترتنها با بهبود شرایط آموزشی در جامعه امکان پذیرخواهدشد.
بنا به تعریف سازمان بهداشت جهانی [1](2015) تندرستی تنها فقدان بیماری یا نواقص دیگردر بدن نیست بلکه«تندرستی نداشتن هیچ گونه مشکل روانی،اجتماعی،اقتصادی وسلامت جسمانی برای هرفردجامعه است.» وتعریف سازمان بهداشت جهانی(2015) از بهداشت به این صورت است «بهداشت علم وهنرپیشگیری ازبیماری ها وطولانی کردن عمروارتقاءسلامتی بوسیله کوشش های متشکل اجتماعی است.» یکی ازاین کوشش های اجتماعی، بالابردن آگاهی مردم درمورد سلامتی اشان است که آموختن تغذیه وحفظ وزن مناسب برای پیشگیری از بیماریها می تواند زیرمجموعه ای از این کوشش ها باشد(سازمان بهداشت جهانی،۱۳۷۱).
با رشد دیدگاه های تازه در بهداشت عمومی،تدریجاَ این ضرورت ملی مطرح شد که باید فعالیت های بهداشتی با همکاری مردم انجام شود وآنان را متقاعد کرد که در رابطه با تندرستی خود،مسئولیت بپذیرند(محسنی،۱۳۷۵). حقیقت این است که نه پزشکان و نه کارکنان بهداشتی، بلکه افراد وخانواده ها هستند که مهم ترین تصمیماتی راکه برسلامتی اشان اثر میگذارد را اخذ می کنند،تصمیم میگیرند چه غذاهایی رامصرف کنند،چه وقت به پزشک مراجعه کنند وهمچنین خود افراد هستند که تصمیم می گیرند آیا ازدستورات کارکنان بهداشتی پیروی کنند یا نه؟ برای اینکه این میلیونها تصمیم روزانه عاقلانه تر گرفته شود لازم است آحاد جامعه دانش و مهارت های مورد نیازبرای انجام مسئولیت های فردی واجتماعی اشان رابیاموزند(سازمان بهداشت جهانی،۱۳۷۱). به علاوه یکی ازمداخلاتی که موجب کاهش هزینه مراقبت های بهداشتی شده وکیفیت زندگی را ارتقاءمی بخشد،آشناکردن افرادجامعه با الگوهای صحیح غذایی وافزایش اطلاعات تغذیه ای افراد میباشد ولی مقصود از آموزش تغذیه فقط انتقال اطلاعات نیست بلکه ارائه بهتراطلاعات تغذیه ای، برای تغییررفتارهای بهداشتی ازطریق افزایش آگاهی تغذیه ای وایجاد نگرش صحیح نسبت به مصرف موادغذایی است وآموختن روش های صحیح تغذیه یکی ازابزارهای کارآمدبرای بهبود وضع سلامت جامعه است.
2-1 پیشگفتار:
دراین فصل نخست چارچوب نظری-عملی پژوهش که دربردارنده ی نگره زیربنایی پژوهش که سازاگرایی است و بیان مسئله مطرح می شود و ضرورت واهمیت انجام پژوهش با استفاده ازواقعیت های بومی بیان می شود . سپس به پرسش های پژوهشی و