برای رعایت حریم خصوصی نام نگارنده و استاد راهنما در سایت درج نمی شود
(در فایل دانلودی نام نویسنده و استاد راهنما موجود است)
فهرست مطالب
عنوان شماره صفحه
چکیده 1
فصل اول: کلیات تحقیق
مقدمه : .3
بیان مسئله : 5
اهمیت و ضرورت تحقیق : 8
اهداف تحقیق : .12
سوالات تحقیق : .12
تعریف نظری : .13
تعریف عملیاتی : 14
فصل دوم: مروری بر ادبیات تحقیق و پیشینه تحقیق
انسان از دیدگاه علامه محمد تقی جعفری 16
خود طبیعی 17
خود انسانی .18
همت عالی 19
پویندگی .25
حریت 28
عدالت به خویشتن 30
میزان قرار دادن خویشتن در ارتباط با دیگر انسان ها .30
افزایش ظرفیت درون 31
زدودن سینه از کینه توزی ها و بغض ها .31
زدوده شدن توقع پاداش برای انجام تکلیف 32
اصل مکافات بر مبنای نیت ها 33
نظارت الهی 33
ایده آل اعلا 34
قوانین من .35
انسان از دیدگاه روان شناسی .37
رویکرد روان کاوی 37
رویکرد گستره زندگی 40
رویکرد صفت 41
رویکرد انسان گرایی 43
انسان از دیدگاه اسلام .48
پیشینه تحقیق 55
فصل سوم: روش اجرای تحقیق
روش تحقیق 61
جامعه آماری 61
نمونه و روش نمونه گیری 61
ابزار جمع آوری اطلاعات .64
روش اجرای پژوهش 66
ملاحظات اخلاقی پژوهش 66
روش تجزیه و تحلیل آماری .67
فصل چهارم: تجزیه و تحلیل داده ها (یافته ها)
یافته های توصیفی .70
تحلیل ماده .70
یافته های استنباطی 74
تحلیل عامل 74
روایی .79
پایایی .81
مقایسه دو گروه دختران و پسران 82
فصل پنچم: نتیجه گیری و پیشهنادات
تبیین یافته های آماری و سوالات تحقیق .84
مقایسه دیدگاه علامه جعفری با دیدگاه روانشناسی انسان گرا .89
محدودیت های تحقیق .92
پیشنهادات تحقیق 93
فهرست منابع فارسی .94
فهرست منابع انگلیسی .97
ضمائم و پیوست ها .99
چکیده انگلیسی 102
چکیده
هدف از این پژوهش، ساخت مقیاس شخصیت بر اساس آراء و نظرات علامه محمد تقی جعفری در مورد ویژگی های انسان کامل بود. گروه نمونه اصلی مورد مطالعه شامل 400 نفر از دانشجویان دانشگاه شیراز(200 دخترو200 پسر) بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل مقیاس شخصیت محقق ساخته و مقیاس ویژگی های اخلاق مذهبی بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل عامل و ضریب همبستگی پیرسون و ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. نتایج تحلیل عامل نشان داد که مناسب ترین ساختار عاملی، استخراج هشت عامل است، که به ترتیب با عنوان های احساس کنترل، خوش بینی، سخاوت، عبودیت، احترام به نفس، آفرینندگی، شکیبایی و آزادگی نام گذاری شد. ضریب آلفای کرونباخ برای مقیاس ساخته شده برابر با 87/0 شد که حاکی از پایایی کافی برای مقیاس شخصیت ساخته شده می باشد. همبستگی پایین و معنادار بین عوامل استخراجی و همبستگی بالا و معنادار بین عوامل با نمره کل مقیاس(01/0 > P)، حاکی از روایی واگرا و همگرای مقیاس می باشد. همچنین عدم همبستگی معنادار بین عوامل مقیاس شخصیت ساخته شده با نمره کل مقیاس ویژگی های اخلاق مذهبی حاکی از روایی واگرای مقیاس شخصیت می باشد. نتیجه این پژوهش، ساخت مقیاسی 30 گویه ای با ساختار عاملی معتبر بود، که می تواند ابزاری معتبر برای ارزیابی برخی ویژگی های شخصیتی انسان رشد یافته و کامل باشد.
واژه های کلیدی : مقیاس شخصیت، اعتباریابی، علامه محمد تقی جعفری .
مقدمه
عالم هستی با همه ی افراد و روابطش طبق قانون عمل می کند. ما چه بخواهیم و چه نخواهیم این جهان معنادار است و شوخی گرفتن آن هیچ گونه نقشی در هدفداری آن ندارد. انسان نیز به عنوان یکی از اجزای بسیار مهم جهان هستی در آهنگ کلی هستی قرار گرفته است. خداوند انسان را بر اساس حکمت بالغه ی خود به گونه ای آفریده تا در مسیر رشد و کمال قرار گیرد و با شکوفایی استعداد هایش تکامل پیدا کند. انسان موجودی معنادار است که در جهانی معنا دار به سر می برد و باید همه ی حرکات و رفتارهای او در جهت تکامل شخصیت رو به ابدیتش باشد.(نصری،1388).
موضوع علوم تعلیم و تربیت اسلامی و روان شناسی، انسان و رشد و سلامت و سعادت اوست؛ انسانی که در نهایت بتواند به کمال یا خودشکوفایی دست یابد. هدف تعلیم و تربیت، پرورش انسان هایی است که در طی حیات خویش، سیر تکاملی رشد روحی، روانی و عاطفی را به سلامت طی کنند و بتوانند به مراتب و درجات کمال دست یابند و به تعبیری خداگونه یا ربوبی شوند. عرفا، علما، و دانشمندان ایرانی ـ اسلامی به مفهوم انسان کامل توجه خاصی دارد. در روان شناسی امروز هم، مباحث انسان سالم و انسان کامل در مکتب انسان گرایی مطرح است، در حالی که در غالب نگرش های پیشین به جای مطالعه ی سلامت، بیشتر بر بُعد بیماری و رفتارهای روان نژند و روان پریش یا شکل مکانیکی رفتارهای آدمی تاکید داشتند. (شریعت باقری،1391).
شخصیت از جمله مهمترین مباحث حوزه انسان شناسی است که اولین بار در روان شناسی مطرح شد. از آن جا که هدف نهایی علم روان شناسی درک مسئله ی شخصیت است، بررسی جایگاه مفاهیمی چون «روح» و «نفس» در مقوله شخصیت، در حقیقت تبیین جایگاه این مفاهیم در روان شناسی است. به نظر نمی رسد که بتوان روح را موضوع اصلی مطالعه ی هویت انسان در نظر گرفت؛ زیرا روان شناسی در پی شناخت واقعیت وضع