- نتایج حاصل ازآزمون فرضیه فرعی چهارم
بین اندازه شرکت و اهرم مالی مبتنی بر ارزش بازار رابطه معنی داری وجود دارد. مقدار sig متغیر مستقل اندازه شرکت (۰۰۰۱/۰) بیانگر تاثیر اندازه شرکت درسطح اطمینان ۹۵/۰ بر متغیر وابسته (اهرم مالی مبتنی بر قیمت بازار) است. بنابراین فرضیه چهارم تایید میشود. همچنین مقدار ضریب متغیر اندازه شرکت برابر با ۰٫۰۲۵۰۷۸ میباشد که نشاندهنده وجود رابطه ضعیف مثبت بین اندازه شرکت و اهرم مالی مبتنی بر قیمت بازار میباشد.
۵-۲-۲-۵- نتایج حاصل ازآزمون فرضیه فرعی پنجم
بین سودآوری شرکت و اهرم مالی مبتنی بر ارزش دفتری رابطه معنی داری وجود دارد. مقدار sig متغیر مستقل عدم انعطاف پذیری هزینه ها(۰۰۰/۰) بیانگر تاثیر سودآوری شرکتها درسطح اطمینان ۹۵/۰ بر متغیر وابسته (اهرم مالی مبتنی بر قیمت دفتری) است. بنابراین فرضیه پنجم تایید میشود. همچنین مقدار ضریب متغیر سودآوری شرکت ها برابر با -۶٫۰۴E-07 میباشد که نشاندهنده وجود رابطه ضعیف ولی منفی بین سودآوری شرکت و اهرم مالی مبتنی بر قیمت دفتری میباشد.
۵-۲-۲-۶- نتایج حاصل از آزمون فرضیه فرعی ششم
بین سودآوری شرکت و اهرم مالی مبتنی بر ارزش بازار رابطه معنی داری وجود دارد. مقدار sig متغیر مستقل سودآوری شرکت (۰۰۰/۰) بیانگر تاثیر سودآوری شرکت درسطح اطمینان ۹۵/۰ بر متغیر وابسته (اهرم مالی مبتنی بر قیمت بازار) است. بنابراین فرضیه ششم تایید میشود. همچنین مقدار ضریب متغیر سودآوری شرکت برابر با -۴٫۵۶E-07 میباشد که نشاندهنده وجود رابطه ضعیف منفی بین سودآوری شرکت و اهرم مالی مبتنی بر قیمت بازار میباشد.
جدول ۵-۱- خلاصه نتایج فرضیه های تحقیق
فرضیات اصلی | اهرم مالی مبتنی بر ارزش دفتری | اهرم مالی مبتنی بر ارزش بازار |
بین عدم انعطاف پذیری هزینه ها و اهرم مالی رابطه معنی داری وجود دارد | رابطه منفی وجود دارد | رابطه منفی وجود دارد |
بین اندازه شرکت و اهرم مالی رابطه معنی داری وجود دارد | رابطه وجود دارد | رابطه وجود دارد |
بین سودآوری شرکت و اهرم مالی رابطه معنی داری وجود دارد | رابطه منفی وجود دارد | رابطه منفی وجود دارد |
۵-۳- نتیجهگیری
جهت دستیابی و به جواب مناسب به سوالات مطروحه در پژوهش پیش رو در واقع فرضیه ها را با این ئتوری و پیش زمینه تدوین گردد که حاکمیت شرکتی قوی مانع سو مدیریت در شرکت ها می گردد و به عبارت دیگر مدیران به دلایلی که با تئوری نمایندگی توضیح داده می شود سعی در کنترل هزینه نمی کنند و در ارتباط با فروش بدون در نظر گرفتن رفتار هزینه ها عمل می کنند. بنابراین اگر شرکت کنترل بیشتری روی مدیریت داشته باشد. مدیریت در این ارتباط سنجیده عمل می کند. انتظار اولیه ما این بود رابطه منفی بین متغیرهای وابسته ( ساختار سرمایه) و عدم انعطاف پذیری هزینه ها وجود داشته باشد.
توجه به نتایج بدست آمده از آزمونهای فرضیه اول و دوم، بین متغیرهای وابسته تحقیق و عدم انطاف پذیری هزینهها رابطه منفی مشاهده شد، بنابراین در مورد عدم انعطاف پذیری هزینه ها در شرکتها ایرانی مورد مطالعه این تحقیق می توان به این نتیجه رسید که این متغیر توانسته است بر ساختار سرمایه شرکت ها تاثیر گذار باشد. آنچه که مورد اهمیت است، تاثیر عدم انعطاف پذیری هزینه بر اهرم مالی مبتنی بر قیمت دفتری بیشتر از اهرم مالی مبتنی بر قیمت بازار است. این بحث با نتایج مطالعات کشورهای خارجی(کلارا و دیگران ۲۰۰۸[۱]) همسو است و به صورت غیر مستقیم تایید کننده نتایج تحقیق کردستانی و مرتضوی (۱۳۹۱) می باشد.
در خصوص فرضیه سوم و چهارم با توجه به اینکه متغیر مستقل (اندازه شرکت) می تواند بر روش های تامین مالی تاثیر گذار باشد این رابطه (بین اندازه شرکت و اهرم مالی مبتنی بر ارزش دفتری رابطه معنی داری وجود دارد) می تواند از قبل حدس زده شود. بر اساس مبانی نظری این اندازه شرکت است که می تواند بر قابلیت اعتماد سازی تاثیرگذار باشد. در نهایت ساختار سرمایه متاثر از متغیرهای متعددی مانند اندازه شرکت خواهد بود. با توجه به نتایج آزمون فرضیه سوم و چهارم، این اهرم مالی مبتنی بر ارزش دفتری است که توانسته است رابطه قویتری با اندازه شرکت داشته باشد. به عبارت ساده تر این اهرم مالی مبتنی بر ارزش دفتری است که بیشتر می تواند متاثر از اندازه شرکت باشد. این نتایج همسو با تحقیقات مشابه داخلی (سینایی، رضاییان، ۱۳۹۱) و خارجی (ﺭﺍﺟﺎﻥ ﻭ ﺯﻳﻨﮕﻠﺲ (۱۹۹۵) ﻭ ﺑﻮﻥ ﻭ ﺩﺍﻧﺒﻮﻟﺖ (۲۰۰۰)) است.
در خصوص نتایج فرضیات پنجم و ششم، زمانی که متغیر مستقل (سودآوری) در حوزه سود و درآمد باشد و متغیر وابسته در حوزه سرمایه و تامین مالی، چنانچه معیار اندازه گیری ساختار سرمایه اهرم مالی گردد، این انتظار می رود که رابطه عکس مشاهده گردد. نتایج بدست آمده نیز گویای این مهم است که ساختار سرمایه وقتی توسط بدهی ها ارزیابی می گردد، سودآوری شرکت رابطه عکس با این امر نشان می دهد.
۵-۴- محدودیتهای تحقیق
محدودیتها موانع ومشکلاتی است که درمراحل مختلف تحقیق درراه اجرای تحقیق، بالقوه وجود داشته یا بالفعل ایجاد شده اند. برخی ازموانع ومحدودیتهای تحقیق عبارتنداز:
۱- عمده ترین محدودیت این تحقیق عدم طبقه بندی هزینه های عملیاتی بطور مشخص می باشد. برای جدا سازی هزینه های عمومی ، اداری و فروش یکایک هزینه ها با توجه به ماهیت توسط محقق طبقه بندی گردید.
۲- از عوامل تاثیر گذار بر نتایج بدست آمده در تحقیق، عدم ثبات مدیریت در سطح کلان و نوع حاکمیت شرکتی در شرکتهای مورد بررسی است. بر اساس ادبیات تحقیق و با تاکید بر اصل تئوری نمایندگی، مدیریت در سند چشم انداز حداقل ده ساله خود، متوقع انتفاع از طرق مختلف است. این در حالیست که سیاستهای شناور اقتصادی و تاثیر پذیری انتخاب مدیر از سایر فاکتورهای غیر معمول، انگیزه هموارسازی سود و مدیریت آن را از افراد مسئول گرفته است و حتی اینگونه به نظر می رسد که منافع برخی از مدیران همسو با سهامداران شده و جدایی مالکیت از مدیریت به معنی واقعی اتفاق نیفتاده است. ضمناً سهامداران نهادی و ضریب نفوذشان در امور مدیریتی در شرکتهای بورسی در ایران آنچنان پررنگ و غیرقابل انکار است که خود توجیه قابل قبولی است بر نتایج بدست آمده است.
۳- نرخ تورم در کشور ما دو رقمی بوده و در عین حال استانداردهایی برای تعدیل صورتهای مالی تاریخی شرکتها وجود ندارد. تورم بالا و پیامدهای احتمالی آن بر اطلاعات مالی، میتواند نتایج تحقیقاتی که بر این اطلاعات متکی بوده را خدشهدار کند.
۴- با توجه به محدود بودن جامعه آماری و سایر محدودیتهای نمونهگیری، تسری دادن نتایج به سایرشرکتها بایستی با احتیاط صورت گیرد.
۵-۵- پیشنهادات تحقیق
۵-۵-۱- پیشنهادات کاربردی
۱- با توجه به قبول فرضیات در هر سه فرض اصلی، می توان به این نتیجه رسید که رابطه معناداری بین اهرم مالی با عدم انعطاف پذیری هزینه، اندازه شرکت و سودآوری وجود دارد. با توجه به تعریف انعطاف پذیری هزینه ها می توان گفت که هزینه ها با توجه به رفتار نشان داده شده از خود قابلیت مدیریت و انعطاف پذیری دارد. و مدیریت در سطح کلان می تواند با بهره گرفتن از ابزار حاکمیتی، رفتار هزینه فروش، اداری و عمومی را کنترل و حتی مدیریت نماید.
۲- به تحلیلگران وسرمایهگذاران توصیه میشود که جهت تصمیمگیریهای خود، متغیر مدیریت شرکتی را که بیانگر ابزار اعمال مدیریت می باشد را نیز در کنار سایر معیارها در خصوص ارزیابی حسابداری مدیریت لحاظ نمایند.
۳- به سازمان بورس پیشنهاد میشود که سیستم اطلاعرسانی مناسبی درمورد اطلاعات بورس ایجادکند، بطوریکه اطلاعات مورد نیاز برای انجام تجزیه وتحلیلهای لازم، به موقع و به نحو مطلوبی در اختیار سرمایهگذاران، تحلیلگران، محققین و… قرار گیرد. همچنین گسترش موسسات مشاوره و تحلیلگری و سایر عامل مرتبط با کارایی، جهت کارا نمودن بازارسرمایه.
۵-۵-۲- پیشنهادات برای تحقیقات آتی
۱- با عنایت به اینکه در بورس اوراق بهادار تهران تحقیقات بسیار کمی در زمینه انعطاف پذیری هزینه انجام گرفته است، لذا پیشنهاد میگردد تحقیقی درباره طبقهبندی شرکتهای بورسی برمبنای رفتار هزینه ها و چسبندگی هزینه هایشان بعمل آید.
۲- با توجه به گستردگی بحث حاکمیت شرکتی و اینکه این متغیر خود دارای متغیرهای بیشماری برای ارزیابی می باشد، پیشنهاد می گردد در تحقیقات پیش رو، سایر معیارهای شرکت مانند انواع سهامدار نهادی (فعال و منفعل)، بکارگیری حسابرسی داخلی و… مورد مطالعه قرار گیرد.
[۱] Clara Xiaoling Chen
سوالات یا اهداف پایان نامه :
سوال اصلی:
۱- بین ویژگیهای شرکت و ساختار سرمایه آنها چه رابطه ای وجود دارد؟
سوالات فرعی:
۱- بین ساختار هزینه و ساختار سرمایه چه رابطه ای وجود دارد؟
۲- بین اندازه شرکت و ساختار سرمایه چه رابطه ای وجود دارد؟
۳- بین سود آوری شرکت و ساختار سرمایه چه رابطه ای وجود دارد؟
برای پاسخگویی به سوالات بالا فرضیه های زیر تدوین شده است.